Jahodový koláč, ktorý zmizne zo stola za pár minút!

Použite čerstvé jahody a pripravte tento výnimočne lahodný koláč, ktorý očarí každého. Sladká piškóta, jemný krém a šťavnaté ovocie – to je kombinácia, ktorej sa nedá odolať.

Ingrediencie:

✿ 500 g čerstvých jahôd
✿ 1 PL kryštálového cukru
✿ Šťava z polovice citróna

Na piškótu:

✿ 3 vajcia
✿štipka soli
✿ 70 g cukru
✿ 40 ml rastlinného oleja
✿ 50 ml mlieka
✿ 8 g vanilkového cukru
✿ 10 g prášku do pečiva
✿ 125 g hladkej múky typu 00

Na vanilkový krém:

✿ 500 ml mlieka
✿ 40 g vanilkového pudingového prášku
✿ 1 PL kukuričného škrobu
✿ 1 PL cukru

Postup:

Príprava jahôd:
Jahody umyte, očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Zmiešajte ich s cukrom a citrónovou šťavou. Nechajte ich marinovať približne 30 minút.

Príprava piškótového cesta:
Vajcia vyšľahajte so štipkou soli a cukrom do peny. Pridajte olej, mlieko a vanilkový cukor a premiešajte. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a postupne ju primiešavajte k tekutej zmesi, kým nezískate hladké cesto.

Pečenie:
Cesto nalejte do vymastenej alebo papierom na pečenie vystlanej tortovej formy (Ø 24 cm). Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 25–30 minút. Upečenie skontrolujte špáradlom.

Príprava krému:
V menšej miske rozmiešajte pudingový prášok, kukuričný škrob a cukor v malom množstve studeného mlieka. Zvyšné mlieko priveďte k varu, potom doň za stáleho miešania vlejte pripravenú zmes. Varte, kým krém nezhustne. Odstavte a nechajte vychladnúť.

Skladanie koláča:
Vychladnutú piškótu potrite krémom a navrch rozložte marinované jahody. Pred podávaním nechajte koláč aspoň hodinu chladiť v chladničke.

Tip: Koláč môžete ozdobiť aj lístkami mäty alebo poprášiť práškovým cukrom pre ešte krajší vzhľad.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*