
Na konci receptu nájdete videorecept, podľa ktorého môžete postupovať!
TIP: Pred podávaním vyberte tortu z chladničky asi 15 minút vopred, aby orechová zmes a poleva trochu zmäkli a ľahšie sa krájali.
Ingrediencie:
Forma na pečenie: 25 × 30 cm
Orechový korpus:
✿ 6 vajec (bielka a žĺtky oddelene)
✿ 6 lyžíc práškového cukru
✿ 250 g mletých orechov (vlašské orechy, arašidy, kešu)
✿ 3 polievkové lyžice krupice
✿ 1 čajová lyžička prášku do pečiva
Kokosový korpus:
✿ 4 vaječné bielky
✿ 200 g práškového cukru
✿ 1 polievková lyžica zemiakového škrobu
✿ 150 g strúhaný kokos
✿ šťava z 1 citróna
Krém:
✿ 400g masla
✿ 370 g vareného sladeného kondenzovaného mlieka
✿ 150 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
✿ 150 g hrozienok ( sultánok)
✿ 150 g mandľových vločiek
✿ 1 pohár vodky alebo rumu
✿ 1 kávová lyžička + 2 polievkové lyžice vodky (navyše)
Čokoládová poleva:
✿ 150 g čokolády
✿ 150 ml smotany (18 %)
Postup:
Hrozienka si pripravíme deň vopred. 150 g hrozienok zalejeme 1 pohárom vodky alebo rumu. Necháme odležať cez noc.
Orechový korpus.
Predhrejeme rúru na 170 °C.
Vyšľaháme 6 bielkov so štipkou soli do peny. Postupne zašľaháme 6 lyžíc práškového cukru, až vznikne pevný sneh. Po jednom primiešame 6 žĺtkov. Zľahka vmiešame zmes 250 g mletých orechov (vlašské orechy, arašidy, kešu). Pridáme 3 lyžice krupice a 1 lyžičku prášku do pečiva.
Cesto rozotrieme do formy s rozmermi 25 × 30 cm vystlanej papierom na pečenie. Pečieme približne 20–25 minút, potom necháme korpus vychladnúť.
Kokosový korpus.
Predhrejeme rúru na 180 °C.
Vyšľaháme 4 bielky so štipkou soli do peny. Postupne zašľaháme 200 g práškového cukru. Primiešame šťavu z 1 citróna a 1 lyžicu zemiakového škrobu. Nakoniec zľahka vmiešame 150 g strúhaného kokosu..
Pečieme vo forme vystlanej papierom na pečenie približne 20 minút. Nechajte vychladnúť.
Krém s orechmi a hrozienkami.
150 g nahrubo nasekaných vlašských orechov na sucho opražíme na suchej panvici. 150 g mandľových lupienkov na sucho opražíme na panvici. Namočené hrozienka scedíme.
Vymiešame 400 g zmäknutého masla do peny. Postupne zašľaháme 370 g vareného sladeného kondenzovaného mlieka. Pridáme 1 čajovú lyžičku instantnej kávy a 2 polievkové lyžice vodky alebo rumu. Primiešame scedené hrozienka, nasekané orechy a mandľové lupienky.
Zostavenie koláča.
Na spodok dáme orechový korpus. Pokvapkáme zmesou vodky( alebo rumu), v ktorej sa namáčali hrozienka. Korpus natrieme polovicou krému. Položíme kokosový korpus. Nanesieme zvyšok krému a posypeme nasekanými arašidmi.
Čokoládová poleva.
Rozpustíme 150 g čokolády v 150 ml horúcej 18 % smotany. Vymiešame do leskla. Polevou polejeme vrch torty a rovnomerne rozotrieme.
Tortu necháme odstáť cez noc v chladničke, aby sa chute prepojili a vrstvy spevnili.
Pred podávaním vyberieme Tortu z chladničky približne 15 minút vopred, aby orechová zmes a poleva mierne zmäkli. Dobrú chuť!
VIDEORECEPT:
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply