
Žĺtkový zákusok s likérovým krémom.
Potrebujeme:
Na cesto:
✿ 4 vajcia
✿ 200 g cukru
✿ 1 balenie vanilkového cukru
✿ 250 g masla (mäkkého)
✿ 250 g hladkej múky
✿ 3 PL kakaového prášku
✿ 1 balenie prášku do pečiva
✿ 1 šálka vody alebo mlieka
Na krém:
✿ 4 vaječné žĺtky
✿ 16 cl vaječného likéru
✿ 250 g masla (mäkkého)
✿ 150 g kokosového oleja
✿ 100 g práškového cukru
✿ 50 g tmavej čokolády (alebo strúhaných čokoládových vločiek)
Postup:
Cesto:
Vyšľahajte vajcia, cukor a vanilkový cukor do peny. Primiešajte mäkké maslo, vymiešajte dohladka. Pridajte múku, kakao, prášok do pečiva a tekutinu. Vymiešajte hladké cesto – malo by len pomaly stekať z lyžice. Cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri 180–200 °C asi 15–20 minút. Nechajte korpus úplne vychladnúť.
Krém:
Kokosový olej nechajte rozpustiť a mierne vychlaďte. Žĺtky vymiešajte s vaječným likérom. Pridajte práškový cukor a potom po častiach zašľahajte maslo. Po troškách pridávajte kokosový olej – krém sa najprv môže zraziť, ale miešaním získa hladkú a roztierateľnú konzistenciu.
Krém rovnomerne natrite na vychladnutý korpus.
Roztopte tmavú čokoládu a pokvapkajte ňou krém alebo posypte čokoládovými hoblinkami. Zákusok uchovávajte v chlade. Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply