Schwarzwaldský koláč s višňami na plechu.

Schwarzwaldský koláč s višňami.

Schwarzwaldský koláč (známy aj ako Black Forest Cake alebo Schwarzwälder Kirschtorte) je tradičný nemecký dezert z oblasti Čierneho lesa. Typické sú preň vrstvy čokoládovej piškóty, višňovej plnky, šľahačky a hoblinky čokolády.

Ingrediencie:

Na piškótový základ:

✿ 1 šálka oleja
✿ 1 šálka cukru
✿ 5 vajec
✿ 3 balenia čokoládového pudingového prášku
✿ 1 balenie vanilkového pudingového prášku
✿ 1 balenie prášku do pečiva

Na višňovú vrstvu:

✿ 2 tégliky višní v náleve (z konzervy alebo pohára)
✿ 200 g cukru
✿ 80 g kukuričného škrobu
✿ 4 polievkové lyžice čerešňového likéru

Na krém a ozdobu:

✿ 4 šálky šľahačky (približne 800 ml)
✿ pár višní na ozdobu
✿ tmavá čokoláda

Postup:

Cesto:

V mise vyšľahajte olej, cukor a vajcia do hladkej peny. Pridajte čokoládový a vanilkový pudingový prášok a prášok do pečiva. Miešajte aspoň 10 minút, aby bolo cesto jemné a nadýchané.

Pečenie:

Cesto vylejte na hlboký plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 15 minút. Upečený korpus nechajte vychladnúť.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Višňová vrstva:

Šťavu z višní zmiešajte s cukrom, kukuričným škrobom a čerešňovým likérom.  Zmes zahrievajte na miernom ohni, kým nezhustne. Pridajte višne (trochu  si odložte na ozdobu) a krátko povarte.

Zostavenie koláča:

Višňovú zmes rozotrite na vychladnutý piškótový základ. Nechajte mierne vychladnúť.

Krém:

Vyšľahajte šľahačku do tuha. Nanesiete ju na višňovú vrstvu a uhladíte.

Dekorácia:

Ozdobte odloženými vykôstkovanými višňami. Môžete poliať rozpustenou čokoládou, alebo posypať čokoládovými hoblinkami. Pred podávaním nechajte koláč aspoň 1 hodinu chladiť v chladničke.

Tipy:

  • Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžete šľahačku jemne ochutiť vanilkovým cukrom.
  • Ak nemáte čerešňovicu, môžete použiť rum alebo vynechať alkohol úplne.

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*