Nič sa nehodí k grilovačke lepšie: Šopský šalát je hotový raz-dva!

Nič sa nehodí k grilovačke lepšie: Šopský šalát je hotový raz-dva, chutí výborne a osvieži.

Nech už ste ochutnali akýkoľvek šalát, jedno je isté:  čevapčiči a iným špecialitám z grilu najlepšie pasuje domáci šopský šalát.

Obľúbený balkánsky šalát.

Šopský šalát je tradičné jedlo balkánskej kuchyne.

Základom sú paradajky, uhorky a paprika. Niektorí pridávajú aj cibuľu, prípadne namiesto octu používajú citrónovú šťavu. V niektorých verziách nájdete aj čerstvé bylinky, napríklad petržlen alebo tymian.

Recept na šopský šalát.

Tento osvedčený recept je jednoduchý, rýchly a poteší každého milovníka čerstvého šalátu.

Ingrediencie:

Zelenina:

  • 500 g čerstvých paradajok
  • 600 g čerstvých uhoriek
  • 200 g zelenej papriky
  • 200 g červenej papriky
  • 1 pálivá paprička
  • 60 g mladej cibuľky

Zálievka:

  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ½ čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 2 polievkové lyžice octu (ideálne jablčného)
  • 70 ml oleja

Na servírovanie:

  • 150 – 200 g syra feta (alebo balkánskeho syra)

Postup:

Zeleninu dôkladne umyte. Uhorky ošúpte, papriky a paradajky zbavte stopiek a semien. Všetko nakrájajte na menšie kocky.

V hlbokej miske zmiešajte nakrájanú zeleninu s nasekanou mladou cibuľkou a nadrobno pokrájanou pálivou papričkou. Premiešajte a dajte schladiť do chladničky.

Tesne pred podávaním šalát osoľte, okoreňte, pridajte ocot a olej a ešte raz premiešajte.

Na záver nastrúhajte na vrch feta syr a ihneď podávajte. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*