Medová roláda so slivkami a orechmi. Každý si pýta recept!

Jemná medová roláda  so slivkami a vlašskými orechmi.

Na konci tohto receptu nájdete video, podľa ktorého môžete postupovať!

Šťavnatý medový korpus, nadýchaná smotanová plnka, slivky a orechy – dokonalý dezert pre milovníkov klasických chutí s jemným moderným nádychom.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 50 g masla
  • 150 g medu
  • 40 g kryštálového cukru
  • 70 g kyslej smotany
  • ½ ČL jedlej sódy
  • 1 vajce
  • 170 g hladkej múky

Plnka:

  • Hrsť sušených sliviek
  • Hrsť vlašských orechov
  • 400 g hustej zakýsanej smotany (30 %, scedenej cez gázu – pôvodná hmotnosť)
  • 150 g práškového cukru s vanilkou
  • 200 g šľahačkovej smotany (33 %)

Na dokončenie:

  • omrvinky z odrezkov  medového plátu

Postup:

Príprava cesta:

Kyslú smotanu zmiešajte so sódou bikarbónou do hladka.

V hrnci roztopte maslo, med a cukor. Pridajte  zakýsanú smotanu so sódou a nechajte minútu prevrieť. Nechajte zmes mierne vychladnúť, potom primiešajte  vajce a múku. Vymiešajte do hladka.

Tuhšie, viskózne cesto rozotrite na plech (28×38 cm) s papierom na pečenie. Pečte vo vyhriatej rúre  pri 180 °C asi 15 minút.

Príprava ovocia a orechov:

Slivky zalejte vriacou vodou a nechajte 10 minút napučať, potom osušte  a nakrájajte. Orechy opražte nasucho na panvici a nasekaj nadrobno.

Krém:

Zakýsanú smotanu sceďte a  zmiešajte s  cukrom  s vanilkou. Osobitne vyšľahajte  smotanu  na šľahanie do tuha a po častiach vmiešajte  do smotanovej zmesi.

Zostavenie:

Upečený piškót hneď po vytiahnutí z rúry zbavte papiera a zarovnajte okraje. Nechajte vychladnúť.

Potrite krémom (okraj nechajte voľný), rovnomerne rozložte  slivky a orechy. Zrolujte  opatrne do rolády.

Potrite  zvonku zvyšným krémom a posypte omrvinkami z odkrojkov. Odložte  do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc.

Tip: Krém je univerzálny a výborne sa hodí aj do tort či pohárových dezertov.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*