
Vždy, keď prídu hostia, pripravujem túto roládu – vždy zožne úspech! Tento jemný, vláčny a vždy vydarený zákusok si zamilujete. 🎉
Ingrediencie:
Na piškótu:
- 4 vajcia
- ½ šálky kryštálového cukru
- ½ šálky teplej vody
- 1½ šálky hladkej múky
Na krém:
- 3 šálky mlieka
- 1 žĺtok
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice škrobu (napr. Gustin)
- ½ šálky cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 lyžica masla
- 1 balíček šľahačky v prášku
Ešte potrebujeme:
- 1½ banánu
Postup:
Krém:
Do hrnca nalejte mlieko, pridajte cukor, žĺtok, múku a škrob. Vymiešajte do hladka. Varte na strednom ohni za stáleho miešania, kým zmes nezhustne. Odstavte, pridajte maslo a vanilínový cukor, premiešajte. Krém prikryte potravinovou fóliou (priamo na povrchu) a nechajte úplne vychladnúť. Do studeného krému pridajte práškovú šľahačku a vyšľahajte mixérom dohladka.
Piškóta:
V jednej miske vyšľahajte bielky s trochou cukru do tuhého snehu. V druhej miske vyšľahajte žĺtky so zvyškom cukru, pridajte teplú vodu a preosiatu múku. Nakoniec jemne vmiešajte sneh z bielkov.
Cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 10–12 minút, kým povrch jemne nezružovie.
Upečený plát aj s papierom opatrne zrolujte do čistej kuchynskej utierky a nechajte odpočívať 40–45 minút.
Plnenie:
Rozviňte roládu, natrite rovnomerne krém a po dĺžke poukladajte plátky banánu. Zrolujte späť do tvaru rolády. Zvyškom krému potrite vrch rolády a ozdobte podľa chuti – čokoládovou polevou, strúhaným kokosom, kakaom alebo ovocím. Navrchu môžete spraviť dekoratívne vzory vidličkou.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply