Recept od mojej mamy:  KOMPÓT ZO ČEREŠNÍ ALEBO VIŠNÍ BEZ VARENIA A CEDENIA!

Dnes sa s vami podelíme o jednoduchý recept na sladký kompót z višní alebo čerešní, ktorý pripravíte bez varenia či cedenia – presne tak, ako ma to naučila moja mama.

Tento spôsob konzervovania vám umožní vychutnať si letné ovocie po celý rok.

Potrebujete:

  • 2 kg višní alebo čerešní
  • 1/2 šálky (asi 100 g) kryštálového cukru na jednu fľašu
  • 5 litrov vriacej vody
  • 7 litrových pohárov (ideálne so širokým hrdlom)
  • 7 nových viečok

Postup:

Príprava ovocia:
Odstráňte stopky z višní alebo čerešní, dôkladne ich umyte a nechajte odkvapkať.

Plnenie pohárov:
Ovocie rozdeľte rovnomerne do pripravených  čistých litrových pohárov. Do každej fľaše pridajte 1/2 šálky cukru.

Zalievanie:
Prevarte 5 litrov vody a ešte horúcou vodou opatrne zalejte ovocie až po okraj pohárov.

Zatváranie a miešanie:
Poháre hneď uzavrite viečkami, otočte ich hore dnom a jemne pretrepte, aby sa cukor rozpustil.

Odpočinok:
Poháre nechajte stáť hore dnom, prikryté utierkou, ideálne cez noc. Potom ich otočte naspäť a skladujte na chladnom mieste.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*