
Lahodný koláč s jablkami a snehovou vrstvou – ideálny ku káve alebo čaju.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 2 šálky pšeničnej hladkej múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 2–3 polievkové lyžice cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 šálka kyslej smotany (18 %)
- 4 vajcia (oddelené žĺtky a bielky)
Na jablkovú vrstvu:
- cca 1 kg jabĺk
- 1–2 PL masla
- Cukor podľa chuti (len ak sú jablká veľmi kyslé)
Na sneh:
- 4 bielky (z vyššie uvedených vajec)
- 1–2 PL cukru
Postup:
Žĺtky vyšľahajte s cukrom, vanilkovým cukrom a smotanou do hladka. Pridajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a vymiešajte cesto.
Cesto rozotrite na plech (cca 30 × 23 cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C približne 15–20 minút, do zlatohnedá.
Jablká nastrúhajte nahrubo a poduste na masle asi 10 minút. Ak sú príliš kyslé, podľa chuti ich doslaďte.
Hotovú zmes rovnomerne rozotrite na ešte horúce upečené cesto.
Bielky vyšľahajte na tuhý sneh, postupne pridávajte cukor. Tuhý sneh rovnomerne rozotrite na vrstvu jabĺk.
Koláč vložte späť do rúry a pečte pri 180 °C ešte 10–15 minút, kým sneh nezíska zlatohnedý odtieň. Nechajte vychladnúť! Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply