
Koláč z krupice poliaty čokoládou.
Tento koláč je výborný aj na sviatočné stoly – je jednoduchý, rýchly a chuťovo bohatý.
1 pohár = 180 ml
Ingrediencie:
Na cesto:
- 3 vajcia
- 1 pohár cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 pohár mlieka
- ½ pohára oleja
- 1 pohár hladkej múky
- 1 pohár krupice
- 1 balíček prášku do pečiva
Na čokoládový preliv:
- 2 poháre mlieka
- 1 pohár cukru
- 4 lyžice kakaa
- 100 g čokolády
Postup:
Vajíčka vyšľahajte s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Pridajte mlieko a olej, potom múku, krupicu a prášok do pečiva. Všetko dobre premiešajte. Nechajte zmes odpočívať približne 15 minút. Medzitým si predhrejte rúru na 180 °C.
Cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy s rozmermi 20 × 30 cm. Pečte približne 30 minút – alebo kým povrch nezíska zlatistú farbu a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá.
Preliv – odporúčanie:
Preliv je pôvodne navrhnutý ako studený, no osvedčilo sa aj opačné poradie: nechať koláč trochu vychladnúť a preliať ho ešte teplým prelivom – lepšie sa vsiakne.
Príprava prelivu:
V hrnci zmiešajte cukor, kakao a mlieko. Za stáleho miešania priveďte do varu. Odstavte a pridajte nasekanú čokoládu. Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a nevznikne hladký preliv.
Zalievanie koláča:
Upečený koláč nakrájajte na kúsky alebo popichajte drevenou paličkou. Polejte ho čokoládovým prelivom rovnomerne po celej ploche.
Dokončenie:
Keď koláč vsiakne preliv, posypte ho strúhaným kokosom podľa chuti.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply