Babičkin jemný koláč z krupice poliaty čokoládou.

Koláč z krupice poliaty čokoládou.

Tento koláč je výborný aj na sviatočné stoly – je jednoduchý, rýchly a chuťovo bohatý.

1 pohár = 180 ml

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 3 vajcia
  • 1 pohár cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 pohár mlieka
  • ½ pohára oleja
  • 1 pohár hladkej múky
  • 1 pohár krupice
  • 1 balíček prášku do pečiva

Na čokoládový preliv:

  • 2 poháre mlieka
  • 1 pohár cukru
  • 4 lyžice kakaa
  • 100 g čokolády

Postup:

Vajíčka vyšľahajte s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Pridajte mlieko a olej, potom múku, krupicu a prášok do pečiva. Všetko dobre premiešajte. Nechajte zmes odpočívať približne 15 minút. Medzitým si predhrejte rúru na 180 °C.

Cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy s rozmermi 20 × 30 cm. Pečte približne 30 minút – alebo kým povrch nezíska zlatistú farbu a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá.

Preliv – odporúčanie:

Preliv je pôvodne navrhnutý ako studený, no osvedčilo sa aj opačné poradie: nechať koláč trochu vychladnúť a preliať ho ešte teplým prelivom – lepšie sa vsiakne.

Príprava prelivu:

V hrnci zmiešajte cukor, kakao a mlieko. Za stáleho miešania priveďte do varu. Odstavte a pridajte nasekanú čokoládu. Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a nevznikne hladký preliv.

Zalievanie koláča:

Upečený koláč nakrájajte na kúsky alebo popichajte drevenou paličkou. Polejte ho čokoládovým prelivom rovnomerne po celej ploche.

Dokončenie:

Keď koláč vsiakne preliv, posypte ho strúhaným kokosom podľa chuti.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*