Domáce sladké croissanty.

Tento recept mám už niekoľko rokov a pripravujem ho často. Milujem vôňu, ktorá sa šíri pri ich pečení, a lístkové vrstvy, ktoré sa krásne oddelia jedna od druhej. Môžu poslúžiť aj ako desiata pre deti do školy.

Z tohto množstva pripravíte presne 32 croissantov. Náplň si môžete zvoliť podľa vlastnej chuti.

Ingrediencie:

  • 1 kg hladkej múky
  • 1 kocka čerstvého droždia (alebo 2 lyžičky sušeného)
  • 1 PL cukru
  • 1 ČL soli
  • 1 pohár (asi 200 ml) vlažného mlieka (na kvások)
  • zvyšné mlieko podľa potreby
  • 1 pohár (200 ml) bieleho jogurtu
  • 2 vajcia
  • 1/2 pohára oleja
  • kôra a šťava z 1 citróna
  • 1 ČL mletej škorice
  • zmäknuté maslo (na potieranie medzi vrstvami)
  • vajce a trochu oleja na potretie pred pečením
  • náplň podľa chuti (džem, čokoláda, tvaroh, mak a pod.)

Postup:

Príprava kvásku:

Do väčšej misy dajte múku. Na okraje nasypte soľ. Do stredu dajte droždie, cukor a zalejte vlažným mliekom. Nechajte niekoľko minút aktivovať – kvások by mal zväčšiť objem.

Zamiesenie cesta:

Keď je kvások aktívny, pridajte olej, vajcia, nastrúhanú citrónovú kôru, šťavu, škoricu, zvyšné mlieko a jogurt. Vypracujte stredne mäkké cesto, ktoré sa po chvíli miesenia prestane lepiť na steny misy.

Rozdelenie a odpočinok:

Cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti a vytvarujte z nich guľky. Nechajte ich odpočívať 15 minút.

Lístkovanie:

Každú guľku vyvaľkajte na tenký kruh. Natrite zmäknutým maslom, narežte okraje, preložte ich smerom dovnútra (ako obálku) a odložte bokom. Takto spracujte všetky 4 časti.

Tvarovanie croissantov:

Znova rozvaľkajte každú pripravenú časť, rozkrájajte na 8 trojuholníkov. Na širší okraj každého dajte náplň a zrolujte smerom ku špicu. Opakujte so všetkými časťami cesta – získate 32 croissantov.

Druhé kysnutie:

Poukladajte croissanty na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom s trochou oleja a nechajte kysnúť 45 až 60 minút.

Pečenie:

Rúru predhrejte na 220 °C. Vložte plech, znížte teplotu na 200 °C a pečte približne 15 minút, alebo kým croissanty nebudú zlatohnedé.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*