
Tento recept mám už niekoľko rokov a pripravujem ho často. Milujem vôňu, ktorá sa šíri pri ich pečení, a lístkové vrstvy, ktoré sa krásne oddelia jedna od druhej. Môžu poslúžiť aj ako desiata pre deti do školy.
Z tohto množstva pripravíte presne 32 croissantov. Náplň si môžete zvoliť podľa vlastnej chuti.
Ingrediencie:
- 1 kg hladkej múky
- 1 kocka čerstvého droždia (alebo 2 lyžičky sušeného)
- 1 PL cukru
- 1 ČL soli
- 1 pohár (asi 200 ml) vlažného mlieka (na kvások)
- zvyšné mlieko podľa potreby
- 1 pohár (200 ml) bieleho jogurtu
- 2 vajcia
- 1/2 pohára oleja
- kôra a šťava z 1 citróna
- 1 ČL mletej škorice
- zmäknuté maslo (na potieranie medzi vrstvami)
- vajce a trochu oleja na potretie pred pečením
- náplň podľa chuti (džem, čokoláda, tvaroh, mak a pod.)
Postup:
Príprava kvásku:
Do väčšej misy dajte múku. Na okraje nasypte soľ. Do stredu dajte droždie, cukor a zalejte vlažným mliekom. Nechajte niekoľko minút aktivovať – kvások by mal zväčšiť objem.
Zamiesenie cesta:
Keď je kvások aktívny, pridajte olej, vajcia, nastrúhanú citrónovú kôru, šťavu, škoricu, zvyšné mlieko a jogurt. Vypracujte stredne mäkké cesto, ktoré sa po chvíli miesenia prestane lepiť na steny misy.
Rozdelenie a odpočinok:
Cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti a vytvarujte z nich guľky. Nechajte ich odpočívať 15 minút.
Lístkovanie:
Každú guľku vyvaľkajte na tenký kruh. Natrite zmäknutým maslom, narežte okraje, preložte ich smerom dovnútra (ako obálku) a odložte bokom. Takto spracujte všetky 4 časti.
Tvarovanie croissantov:
Znova rozvaľkajte každú pripravenú časť, rozkrájajte na 8 trojuholníkov. Na širší okraj každého dajte náplň a zrolujte smerom ku špicu. Opakujte so všetkými časťami cesta – získate 32 croissantov.
Druhé kysnutie:
Poukladajte croissanty na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom s trochou oleja a nechajte kysnúť 45 až 60 minút.
Pečenie:
Rúru predhrejte na 220 °C. Vložte plech, znížte teplotu na 200 °C a pečte približne 15 minút, alebo kým croissanty nebudú zlatohnedé.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply