
Tiramisu koláč.
Efektný a výnimočne lahodný dezert, ktorý rozhodne stojí za vyskúšanie!
Ingrediencie:
Na cesto:
- 4 vajcia
- 120 g kryštálového cukru
- 100 g hladkej múky
- 1 PL instantnej kávy (napr. Nescafé)
- štipka soli
Na krém:
- 1 balíček vanilkového pudingového prášku
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 ČL instantnej kávy
- 400 ml mlieka
- 250 g mascarpone
- 3 dl smotany na šľahanie
Na vrch:
- 100 ml mlieka
- 1 ČL instantnej kávy
- malé piškóty
- kakao na posypanie
Postup:
Príprava cesta:
Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky začneme šľahať so štipkou soli. Keď sa vytvorí pena, postupne pridávame cukor a po jednom žĺtky. Instantnú kávu rozpustíme v troche vody a primiešame do zmesi. Nakoniec jemne vmiešame preosiatu múku.
Pečenie:
Cesto vylejeme na plech (20 × 30 cm) vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 15 – 20 minút dozlatista. Necháme úplne vychladnúť.
Krém:
V menšom hrnci zmiešame pudingový prášok, cukor a instantnú kávu. Prilejeme mlieko a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť.
2 dl smotany vyšľaháme dotuha, zašľaháme mascarpone a následne vmiešame vychladnutý puding. Na záver opatrne primiešame zvyšný 1 dl vyšľahanej smotany.
Skladanie koláča:
Z upečeného piškótového plátu odstránime papier na pečenie. Rovnomerne naň rozotrieme pripravený krém. Mlieko zmiešame s instantnou kávou a v tejto zmesi krátko namáčame malé piškóty. Tie poukladáme v jednej vrstve na krém.
Zdobenie:
Zvyšnú šľahačku dáme do cukrárskeho vrecka a ozdobíme vrch koláča. Nakoniec posypeme kakaovým práškom. Necháme 2-3 hodiny v chladničke stuhnúť!
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply