Máte doma kapustu, slaninu a zemiaky? Neuveriteľne chutný a plný kastról.

Tento zapečený pokrm zo zemiakov, slaniny a kapusty je výdatný a plný chuti – ideálny na rodinný obed alebo večeru. Kombinácia jemnej kaše, chrumkavej strúhanky a roztekajúceho sa syra poteší každého milovníka domácej kuchyne.

Na konci receptu nájdete video podľa, ktorého  môžete postupovať!

Zapečené zemiaky so slaninou, kapustou a syrom.

Ingrediencie:

  • 300 g slaniny
  • 50 g masla
  • 1 kg zemiakov
  • Soľ podľa chuti
  • Čierne korenie podľa chuti
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 hlávka kapusty
  • Jarná cibuľka (na ozdobu)
  • Čerstvá petržlenová vňať (na ozdobu)
  • 250 ml mlieka
  • 30 g masla (do zemiakovej kaše)
  • 200 g tvrdého syra (napr. eidam alebo cheddar)
  • 100 g sušienok (napr. slané krekry alebo maslové sušienky – rozdrvené)
  • 30 g Panko strúhanky (alebo klasickej)
  • 50 g rozpusteného masla
  • Čerstvý kôpor (voliteľné)

Postup:

Zemiaky ošúpte, uvarte v osolenej vode domäkka a následne ich roztlačte na kašu spolu s 250 ml mlieka a 30 g masla.

Slaninu nakrájajte na kocky a opečte na panvici dozlatista. Odložte bokom a tuk z panvice si ponechajte.

Na rovnakom tuku orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte nakrájanú kapustu a krátko poduste, kým nezmäkne. Podľa chuti osoľte a okoreňte.

Zmiešajte kapustovú zmes so slaninou a prípadne pridajte trochu nasekaného kôpru.

Do zapekacej formy dajte vrstvu zemiakovej kaše, potom kapustovo-slaninovú zmes, zasypte strúhaným syrom a opäť vrstvu zemiakovej kaše.

Vrch posypte rozdrvenými sušienkami zmiešanými s Panko strúhankou a 50 g rozpusteného masla.

Pečte v rúre vyhriatej na 190 °C približne 20 minút, kým povrch nezíska zlatistú farbu.

Podávajte posypané nakrájanou jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*