Pečené bravčové karé so zeleninou.

Tento recept na pečené bravčové karé vcelku je ideálny na nedeľný obed alebo slávnostné pohostenie. Šťavnaté mäso, voňavá zelenina a jemná smotanová omáčka vytvárajú dokonalú kombináciu chutí.

Ingrediencie:

  • 1 kus bravčového karé (vcelku, cca 1 kg)
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Údená paprika
  • Kajenské korenie (voliteľne, ak máte radi pikantné)
  • Sušený alebo prelisovaný cesnak
  • Rastlinný olej
  • Plátky slaniny
  • Maslo
  • ½ červenej cibule
  • 1 mrkva
  • ½ žltej papriky
  • ½ červenej papriky
  • Kúsok koreňového zeleru
  • 1 pohár polosladkého červeného vína
  • 1 pohár smotany na varenie
  • 1 pohár vody
  • Francúzske bylinky (napr. tymian, rozmarín, provensálske korenie)
  • 1 šálka ryže
  • Voda na uvarenie ryže
  • Rukola na podávanie

Postup:

Príprava karé:

Bravčové karé pozdĺžne narežte ostrým nožom na plátky približne do ¾ hĺbky, aby sa jednotlivé rezy dali jemne otvoriť ako „vejárovitý“ tvar, ale mäso zostalo vcelku.
Osoľte, okoreňte, posypte údenou paprikou, kajenským korením a cesnakom. Potrite olejom.

Plnenie:

Do každého rezu vložte plátok slaniny. Môžete zviazať špagátom, aby držalo tvar, ale nie je to nutné.

Opekanie:

Na panvici rozohrejte olej a trochu masla. Mäso opečte z každej strany dozlatista, aby sa uzavreli šťavy.

Zapekanie:

Na dno pekáča dáme umytú ryžu. Na ryžu uložíme očistenú zeleninu, na zeleninu  položte opečené karé. Zalejte smotanou zmiešanou s vodou a vínom, pridajte francúzske bylinky.
Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C približne 1 hodinu, kým je mäso mäkké a šťavnaté. Podľa potreby počas pečenia podlievajte výpekom.

Servírovanie:

Hotové karé nakrájajte na porcie podľa predrezaných častí. Podávajte so zeleninovou ryžou a čerstvou rukolou.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*