
Jednoduchý a osvedčený recept na nadýchaný domáci závin plný makovej plnky.
Ingrediencie:
Cesto:
- 500–550 g pšeničnej hladkej múky (cca 4,5 šálky)
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 vajce + 1 žĺtok (na potretie)
- 13 g čerstvého droždia (alebo 1/2 balíčka sušeného droždia)
- 125 ml teplej vody (1/2 šálky)
- 125 ml teplého mlieka (1/2 šálky)
- 30 ml rastlinného oleja (2 PL)
- 5–6 g soli (1/2 ČL)
- 50 g zmäknutého masla
Maková plnka:
- 125 g mletého maku (cca 1/2 šálky)
- 50 g cukru (cca 1/4 šálky)
- 60 ml horúceho mlieka (1/4 šálky)
- 25 g masla (cca 1,5 PL)
Postup:
Príprava kvásku:
V mise zmiešajte teplú vodu, mlieko, cukor a droždie. Nechajte 5–10 minút aktivovať.
Cesto:
Do veľkej misy preosejte múku, pridajte soľ, olej, vajce a nakysnutý kvások. Vypracujte hladké cesto. Na záver zapracujte maslo. Cesto prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste 50–60 minút.
Plnka:
Zmiešajte mak, cukor a maslo. Zalejte horúcim mliekom a premiešajte. Nechajte chvíľu vychladnúť.
Tvarovanie rolky:
Vykysnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik. Rovnomerne rozotrite makovú plnku. Cesto zrolujte do závinu a preložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
Potretie a pečenie:
Rolku potrite rozšľahaným žĺtkom s trochou mlieka. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30–35 minút dozlatista.
🎉 Tipy a poznámky.
Môžete pridať trochu vanilkového cukru alebo citrónovej kôry do cesta pre ešte lepšiu chuť.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply