Jednoduchá Maková rolka krok za krokom.

Jednoduchý a osvedčený recept na nadýchaný domáci závin plný makovej plnky.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 500–550 g pšeničnej hladkej múky (cca 4,5 šálky)
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 vajce + 1 žĺtok (na potretie)
  • 13 g čerstvého droždia (alebo 1/2 balíčka sušeného droždia)
  • 125 ml teplej vody (1/2 šálky)
  • 125 ml teplého mlieka (1/2 šálky)
  • 30 ml rastlinného oleja (2 PL)
  • 5–6 g soli (1/2 ČL)
  • 50 g zmäknutého masla

Maková plnka:

  • 125 g mletého maku (cca 1/2 šálky)
  • 50 g cukru (cca 1/4 šálky)
  • 60 ml horúceho mlieka (1/4 šálky)
  • 25 g masla (cca 1,5 PL)

Postup:

Príprava kvásku:

V mise zmiešajte teplú vodu, mlieko, cukor a droždie. Nechajte 5–10 minút aktivovať.

Cesto:

Do veľkej misy preosejte múku, pridajte soľ, olej, vajce a nakysnutý kvások. Vypracujte hladké cesto. Na záver zapracujte maslo. Cesto prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste 50–60 minút.

Plnka:

Zmiešajte mak, cukor a maslo. Zalejte horúcim mliekom a premiešajte. Nechajte chvíľu vychladnúť.

Tvarovanie rolky:

Vykysnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik. Rovnomerne rozotrite makovú plnku. Cesto zrolujte do závinu a preložte na plech vystlaný papierom na pečenie.

Potretie a pečenie:

Rolku potrite rozšľahaným žĺtkom s trochou mlieka. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30–35 minút dozlatista.

🎉 Tipy a poznámky.

Môžete pridať trochu vanilkového cukru alebo citrónovej kôry do cesta pre ešte lepšiu chuť.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*