Šťavnatý čokoládový koláč.

Preliaty čokoládový koláč.

Tento jednoduchý, no neodolateľne lahodný čokoládový koláč je ideálny na chvíle, keď zatúžite po domácej sladkosti s bohatou polevou. Vďaka vláčnemu cestu a jemne preliatej čokoláde si získa každého milovníka kakaových dezertov.

Ingrediencie :

(pohár = 200 ml)

Na cesto:

  • 4 vajcia
  • 1 pohár cukru
  • 1 pohár mlieka
  • ½ pohára oleja
  • 3 lyžice kakaa
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 a ½ pohára hladkej múky

Na polevu:

  • 1 téglik kyslej smotany
  • 80 g mliečnej čokolády
  • 1 malý pohár tmavej čokolády na varenie.

Postup:

Do misy rozklepnite vajcia a pridajte cukor. Miešajte, kým nevznikne nadýchaná pena. Pridajte mlieko a olej, dobre premiešajte.

Preosejte múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor a kakao, a vmiešajte ich do zmesi. Miešajte, kým nie je cesto hladké a bez hrudiek.

Vymastite dno a boky zapekacej formy (napr. sklenenej alebo keramickej). Nalejte do nej pripravené cesto. Jemne potraste formou o pracovnú dosku, aby sa odstránili vzduchové bubliny.

Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C, približne 30–35 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá.

Poleva:

Všetky suroviny dajte do kastrólika a na miernom ohni zohrievajte, kým sa čokoláda nerozpustí a všetko nespojí do hladkej polevy.

Odstavte a nechajte mierne vychladnúť.

Dokončenie:

Upečený koláč nechajte po vytiahnutí z rúry odpočinúť 5–10 minút. Potom ho rovnomerne polejte pripravenou polevou.

Nechajte odstáť 1–2 hodiny, aby sa poleva dobre vsiakla.

Podávajte vychladené, podľa chuti aj s kopčekom šľahačky alebo zmrzliny. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*