
Jeden z mojich najobľúbenejších jablkových koláčov
Tento koláč som piekla už viackrát a zakaždým bol výborný – vláčny, chutný a rýchlo sa zjedol.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 2 vajcia
- 1 šálka (2 dl) kryštálového cukru
- 1 šálka mlieka
- 1 šálka oleja
- 1 šálka pšeničnej krupice
- 1 šálka posekaných vlašských orechov
- 1 balíček prášku do pečiva
- 3 lyžice kakaa
- 4 jablká (ošúpané a nastrúhané)
Na polevu:
- 1,5 šálky mlieka
- 1 šálka cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 50 g margarínu
- 100 g horkej čokolády na varenie
Na čokoládovú glazúru:
- 100 g horkej čokolády na varenie
- 50 g margarínu
Postup:
1. Príprava cesta:
Vajcia vyšľahajte s cukrom do peny. Pridajte olej, mlieko a nastrúhané jablká.
V samostatnej miske zmiešajte krupicu, orechy, kakao a prášok do pečiva, potom túto sypkú zmes primiešajte k vaječnej. Všetko dobre, ale jemne premiešajte.
Cesto nalejte na plech (cca 25 × 35 cm) vystlaný papierom na pečenie.
2. Pečenie:
Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 40 minút – alebo kým špajľa zapichnutá do stredu koláča nevyjde suchá.
3. Poleva:
V hrnci priveďte do varu mlieko s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom pridajte margarín a čokoládu a miešajte, kým sa všetko nerozpustí a nevznikne hladká zmes.
Horúcou polevou prelejte ešte teplý koláč a nechajte vsiaknuť.
4. Glazúra:
Čokoládu s margarínom roztopte nad parou. Prelejte ňou vychladnutý koláč a nechajte stuhnúť.
Po stuhnutí glazúry nakrájajte koláč na kúsky a podávajte. Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply