Zamatový jablčník so sladkou polevou.

Jeden z mojich najobľúbenejších jablkových koláčov
Tento koláč som piekla už viackrát a zakaždým bol výborný – vláčny, chutný a rýchlo sa zjedol.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 2 vajcia
  • 1 šálka (2 dl) kryštálového cukru
  • 1 šálka mlieka
  • 1 šálka oleja
  • 1 šálka pšeničnej krupice
  • 1 šálka posekaných vlašských orechov
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 3 lyžice kakaa
  • 4 jablká (ošúpané a nastrúhané)

Na polevu:

  • 1,5 šálky mlieka
  • 1 šálka cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 50 g margarínu
  • 100 g horkej čokolády na varenie

Na čokoládovú glazúru:

  • 100 g horkej čokolády na varenie
  • 50 g margarínu

Postup:

1. Príprava cesta:

Vajcia vyšľahajte s cukrom do peny. Pridajte olej, mlieko a nastrúhané jablká.
V samostatnej miske zmiešajte krupicu, orechy, kakao a prášok do pečiva, potom túto sypkú zmes primiešajte k vaječnej. Všetko dobre, ale jemne premiešajte.
Cesto nalejte na plech (cca 25 × 35 cm) vystlaný papierom na pečenie.

2. Pečenie:

Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 40 minút – alebo kým špajľa zapichnutá do stredu koláča nevyjde suchá.

3. Poleva:

V hrnci priveďte do varu mlieko s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom pridajte margarín a čokoládu a miešajte, kým sa všetko nerozpustí a nevznikne hladká zmes.
Horúcou polevou prelejte ešte teplý koláč a nechajte vsiaknuť.

4. Glazúra:

Čokoládu s margarínom roztopte nad parou. Prelejte ňou vychladnutý koláč a nechajte stuhnúť.

Po stuhnutí glazúry nakrájajte koláč na kúsky a podávajte. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*