Najlepší cuketový chlieb!

Jednoduchý, mimoriadne chutný a veľmi zdravý – recept, ktorý si zamilujete a budete ho pripravovať znova a znova!

Ingrediencie:

  • 1 a ½ šálky nastrúhanej cukety (nežmýkať vodu)
  • ¼ šálky nasekanej jarnej cibuľky (voliteľné)
  • 2 veľké vajcia
  • ¾ šálky kyslej smotany
  • ¼ šálky rozpusteného a vychladeného masla
  • 1 a ½ šálky nastrúhaného čedaru
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • ½ lyžičky soli

Postup:

Rúru predhrejte na 175 °C. Pripravte si klasickú formu na chlieb – vymastite ju a odložte bokom.

Cuketu umyte a nahrubo nastrúhajte. Vodu z nej nevyžmýkajte – prirodzená šťavnatosť zabezpečí vláčnosť a mäkkosť chleba.

Zmiešajte mokré ingrediencie:

Vo veľkej mise spojte nastrúhanú cuketu, jarnú cibuľku (ak ju použijete), vajcia, kyslú smotanu a rozpustené maslo. Dobre premiešajte, kým sa všetko nespojí.

Pridajte syr:

Do zmesi primiešajte nastrúhaný čedar. Dbajte na rovnomerné rozloženie syra.

Spojte suché ingrediencie:

V druhej mise premiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Zabezpečte, aby boli všetky suché zložky dobre premiešané.

Spojte suché a mokré zložky:

Suché suroviny postupne primiešavajte do mokrej zmesi. Miešajte jemne, len kým sa všetko nespojí – neprešľahajte, aby chlieb nebol tuhý.

Pečenie:

Cesto nalejte do pripravenej formy a zarovnajte povrch. Pečte v predhriatej rúre približne 50 minút, alebo kým nebude stred upečený (skontrolujte špajdľou).

Tip: Chlieb nechajte po upečení vychladnúť vo forme 10–15 minút, potom ho vyklopte na mriežku.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*