
Jednoduchý, mimoriadne chutný a veľmi zdravý – recept, ktorý si zamilujete a budete ho pripravovať znova a znova!
Ingrediencie:
- 1 a ½ šálky nastrúhanej cukety (nežmýkať vodu)
- ¼ šálky nasekanej jarnej cibuľky (voliteľné)
- 2 veľké vajcia
- ¾ šálky kyslej smotany
- ¼ šálky rozpusteného a vychladeného masla
- 1 a ½ šálky nastrúhaného čedaru
- 2 šálky hladkej múky
- 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- ½ lyžičky soli
Postup:
Rúru predhrejte na 175 °C. Pripravte si klasickú formu na chlieb – vymastite ju a odložte bokom.
Cuketu umyte a nahrubo nastrúhajte. Vodu z nej nevyžmýkajte – prirodzená šťavnatosť zabezpečí vláčnosť a mäkkosť chleba.
Zmiešajte mokré ingrediencie:
Vo veľkej mise spojte nastrúhanú cuketu, jarnú cibuľku (ak ju použijete), vajcia, kyslú smotanu a rozpustené maslo. Dobre premiešajte, kým sa všetko nespojí.
Pridajte syr:
Do zmesi primiešajte nastrúhaný čedar. Dbajte na rovnomerné rozloženie syra.
Spojte suché ingrediencie:
V druhej mise premiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Zabezpečte, aby boli všetky suché zložky dobre premiešané.
Spojte suché a mokré zložky:
Suché suroviny postupne primiešavajte do mokrej zmesi. Miešajte jemne, len kým sa všetko nespojí – neprešľahajte, aby chlieb nebol tuhý.
Pečenie:
Cesto nalejte do pripravenej formy a zarovnajte povrch. Pečte v predhriatej rúre približne 50 minút, alebo kým nebude stred upečený (skontrolujte špajdľou).
Tip: Chlieb nechajte po upečení vychladnúť vo forme 10–15 minút, potom ho vyklopte na mriežku.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply