Cukety plnené mäsom a hubami.

Šťavnaté, voňavé a dokonale zapečené – ideálne na obed, večeru alebo ako praktické jedlo so sebou.

Ingrediencie:

Na cukety:

  • 2 veľké alebo 4 menšie cukety (prekrojené pozdĺžne a vydlabané – vnútro si odložte podľa potreby)
  • 1–2 lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička sušeného cesnaku
  • 1 čajová lyžička oregana
  • 1 čajová lyžička mletej papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Na plnku z mäsa a húb:

  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 400 g mletého mäsa (cca 1 a 1/4 šálky)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 menšia červená cibuľa, nadrobno nakrájaná (cca 1/2 šálky)
  • 1 lyžica masla
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 200 g húb (napr. šampiňóny), nakrájané (cca 1 a 1/2 šálky)
  • 1 čajová lyžička mletej papriky
  • (voliteľne: dužina z cukiet)

Postup:

1. Príprava cukiet:

Predhrejte rúru na 180 °C.

Cukety rozkrojte pozdĺžne a pomocou lyžice vydlabte. Potrite ich olivovým olejom a posypte sušeným cesnakom, oreganom, paprikou, soľou a korením.

Uložte ich do pekáča rezom nahor a odložte bokom.

2. Príprava plnky:

Na panvici zohrejte olej na stredne silnom ohni.

Pridajte mleté mäso, osoľte, okoreňte a opekajte 5–7 minút, počas miešania ho rozdeľujte na menšie kúsky.

Mäso presuňte na jednu stranu panvice, pridajte maslo, cibuľu a cesnak na druhú stranu.

Restujte do sklovita (cca 3–4 minúty).

Pridajte nakrájané huby (a vnútro z cukiet, ak používate), posypte mletou paprikou a dusíme, kým zmäknú a neodparí sa prebytočná tekutina (cca 5–7 minút).

Dochuťte podľa potreby.

3. Plnenie a pečenie:

Cukety naplňte pripravenou zmesou a ľahko pritlačte, aby sa rovnomerne rozložila.

Pečte v predhriatej rúre 20–25 minút, kým cukety nezmäknú a vrch nezíska zlatistú farbu.

Podávanie a tipy:

Podávajte s:

  • Plátkom cesnakového chleba alebo domácim pečivom.
  • Čerstvým zeleným šalátom pre ľahký, vyvážený obed.
  • Posypte čerstvou petržlenovou vňaťou alebo bazalkou.
  • Pred pečením môžete posypať parmezánom alebo mozzarellou.
  • Skvelo chutí s lyžicou gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany.

Dodatočné tipy:

  • Mleté mäso môžete nahradiť morčacím alebo kuracím pre ľahšiu verziu.
  • Pre viac zeleniny pridajte nasekanú papriku alebo mrkvu.
  • Použite čerstvé bylinky ako tymian alebo rozmarín pre bohatšiu chuť.
  • Prebytočný tuk z mäsa pred pridaním húb sceďte.
  • Zakryte počas pečenia alobalom pre jemnejšiu štruktúru, posledných 10 minút pečte odkryté  na zapečenie.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*