Najlepšie zeleninové krokety.

Ingrediencie:

Na tyčinky:

  • 600 g zemiakov (cca 4 stredne veľké), ošúpané a nakrájané
  • 1 veľká mrkva (cca 100 g), nastrúhaná
  • Voda (na zakrytie zeleniny pri varení)
  • 2 PL masla
  • 2 PL čerstvej petržlenovej vňate, jemne nasekanej
  • ½ šálky (cca 50 g) strúhaného tvrdého syra alebo mozzarelly
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Na obaľovanie:

  • 2 veľké vajcia, rozšľahané
  • 1 šálka (cca 100 g) strúhanky
  • ¼ šálky (cca 25 g) strúhaného tvrdého syra (na extra chrumkavosť)
  • 1 ČL mletej papriky
  • 4 PL hladkej múky

Cesnakovo-kôprový dip:

  • 3 PL kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný alebo pretlačený
  • 1 PL čerstvého kôpru, jemne nasekaného
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 ČL citrónovej šťavy

Postup:

Zemiaky a mrkvu vložte do veľkého hrnca, zalejte studenou vodou a pridajte štipku soli. Priveďte k varu, potom znížte teplotu a varte cca 15 minút, kým zemiaky nezmäknú.

Sceďte vodu a zeleninu vráťte do hrnca. Pridajte maslo, petržlen, syr, soľ a korenie. Roztlačte na takmer hladkú kašu s jemnou štruktúrou.

Nechajte vychladnúť 10 minút – zmes by mala byť vlažná a dosť tuhšia na tvarovanie.

Plech vyložte papierom na pečenie alebo jemne naolejujte. Zoberte cca 2 lyžice zmesi a vytvarujte valčeky hrubé asi 1,5 cm a dlhé 6–7 cm. Poukladajte na plech a dajte stuhnúť do chladničky na 15 minút.

Pripravte si obaľovaciu stanicu.

Miska 1: rozšľahané vajcia

Miska 2: strúhanka zmiešaná so syrom, paprikou a múkou

Každú tyčinku obaľte najprv v suchej zmesi (strúhanka + syr + paprika + múka), potom vo vajci, a znova v strúhanke.

Poukladajte na čistý tanier alebo plech.

Vyprážanie: V panvici rozohrej cca 5 mm oleja na stredne silnom ohni. Smaž tyčinky 3–4 minúty z každej strany do zlatista. Odlož na papierový obrúsok.

Pečenie: Rúru predhrejte na 200 °C. Tyčinky poukladajte na plech s papierom na pečenie, jemne ich potrite olejom alebo postriekajte. Pečte 20–25 minút, v polovici otočte.

V malej miske zmiešajte smotanu/jogurt, cesnak, kôpor, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Dobre premiešajte  a podľa chuti dochuť.

Podávajte teplé tyčinky spolu s dipom. Môžete ich posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*