Kávovo karamelové rezy s prekvapivou prísadou.

SOLIS koláč. Úžasný zákusok s dvoma krémami a prekvapivou prísadou.

Na konci receptu nájdete video, podľa ktorého môžete postupovať.

Tento dezert vás očarí svojou jemnosťou a chuťovou harmóniou. Nečakaný doplnok mu dodáva originalitu a spraví z neho skutočne chuťoví  pôžitok.

Ingrediencie:

Karamelový krém:

  • 700 ml smotany na šľahanie (min. 30 %)
  • 1 plechovka karamelového kondenzovaného mlieka (cca 460 g)
  • 250 g lúpaných slnečnicových semienok
  • 2 PL želatíny
  • 50 ml vriacej vody na želatínu

Kávový krém:

  • 700 ml smotany na šľahanie (min. 30 %)
  • 250 g mascarpone
  • 100 g práškového cukru
  • 3 kopcovité PL mletej kávy
  • 200 ml vriacej vody (na prípravu kávy)
  • 2 PL želatíny
  • 50 ml vriacej vody na želatínu

Ďalej:

  • 2 balíčky kakaových sušienok (2 × 250 g)
  • 50 g pražených slnečnicových semienok na posypanie (voliteľné)
  • mletá káva na posypanie (voliteľné)

Postup:

Príprava:

Zalejeme mletú kávu (3 PL) 100 ml vriacej vody, necháme lúhovať a potom scedíme. Na suchej panvici opražíme 250g slnečnicových semienok dozlatista, necháme vychladnúť.

Želatínu zalejeme 50 ml vriacej vody, necháme napučať a po chvíli dobre premiešame, aby sa úplne rozpustila. Necháme vychladnúť.

Formu vystelieme papierom na pečenie a dno pokryjeme kakaovými sušienkami. V prípade potreby ich upravíme na veľkosť.

Karamelový krém:

Smotanu (chladenú minimálne 12 hodín) vyšľaháme do polotuhá. Znížime otáčky mixéra a po častiach pridávame karamelové kondenzované mlieko. Premiešame.

Prilejeme vychladnutú želatínu (musí mať neutrálnu teplotu – na dotyk ani teplá, ani studená), pomaly za stáleho miešania.

Nakoniec vmiešame opražené slnečnicové semienka.

Krém rovnomerne rozotrieme na vrstvu sušienok a uhladíme. Prikryjeme druhou vrstvou kakaových sušienok a dáme na chvíľu do chladničky.

Kávový krém:

Smotanu (opäť dobre vychladenú) vyšľaháme do polotuhá. Pridáme práškový cukor a mascarpone, krátko vyšľaháme.

3 PL Kávy zalejeme vriacou vodou, premiešame a necháme vychladnúť.

Postupne prilievame vychladnutú kávu (100 ml), premiešavame.

Nakoniec prilejeme vychladnutú želatínu a dôkladne premiešame (ale nie dlho, aby sa krém nezrazil).

Krém natrieme na vrchnú vrstvu sušienok a uhladíme.

Dokončenie:

Vrch posypeme opraženými slnečnicovými semienkami alebo jemne mletou kávou.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*