
Rožteky – malé občerstvenie s veľkou chuťou. Jemné kysnuté cesto ukrýva lahodnú orechovú náplň. Ideálne ako maškrta doma aj na cesty.
Ingrediencie:
Suroviny na kvások:
- 20 g čerstvého droždia
- 100 ml mlieka
- 1 PL hladkej múky
- 1 ČL cukru
Suroviny na kysnuté cesto:
- cca 570 g hladkej pšeničnej múky
- 150 ml mlieka
- 2 vajcia
- 65 g masla
- 110 g cukru
- nastrúhaná kôra z ½ citróna
- ½ ČL soli
Suroviny na orechovú plnku:
- 200 g mletých vlašských orechov
- 3 PL kakaa
- 80 g cukru
- 100 ml horúceho mlieka
- pár kvapiek mandľového arómy
Na potretie (glazúru):
- 1 žĺtok
- 2 PL mlieka
Na posypanie:
- práškový cukor
Postup:
1. Kvások.
Droždie rozmrvíme do misky, pridáme cukor, múku a teplé mlieko (30–35 °C). Vymiešame dohladka, zakryjeme potravinárskou fóliou alebo utierkou a necháme na teplom mieste 15 minút kysnúť.
2. Príprava cesta.
Do nakysnutého kvásku pridáme mlieko, cukor, vajcia a premiešame. Potom prisypeme múku, soľ a znova premiešame. Pridáme roztopené a vychladnuté maslo a miesime, kým sa vsiakne do cesta.
Cesto preložíme na pomúčený pracovný povrch a miesime 10–15 minút (v robote cca 10 minút). Vytvarujeme bochník, vložíme do múkou vysypanej misy, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť 1–1,5 hodiny.
3. Orechová plnka.
Vlašské orechy zomelieme. Zmiešame ich s kakaom, cukrom a mandľovou arómou. Prilejeme horúce mlieko a premiešame, kým sa tekutina vsiakne. Odložíme bokom.
4. Tvarovanie rožtekov.
Nakysnuté cesto krátko premiesime na pomúčenom povrchu, aby sme uvoľnili vzduch. Vyvaľkáme ho na hrúbku cca 0,5 cm. Vyrežeme obdĺžnik so šírkou asi 36 cm. Rozdelíme ho pozdĺžne na polovicu a z každej časti vykrajujeme trojuholníky. Zvyšné cesto zakryjeme utierkou.
Na každý trojuholník dáme lyžičku plnky a rovnomerne ju rozotrieme – koniec trojuholníka necháme čistý. Rolujeme od širšej strany, vytvarujeme jemný oblúk.
Rožteky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie s rozstupmi. Zakryjeme ich utierkou a necháme ešte 15–30 minút podkysnúť. Zo zvyškov cesta pripravíme ďalšie rožky. Mne vyšlo približne 18 kusov.
5. Glazúra.
Žĺtok zmiešame s mliekom a natrieme ním nakysnuté rožteky.
Rožteky pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C (horný + dolný ohrev) približne 15 minút, kým nie sú zlatisté. Upečené rožteky necháme vychladnúť na mriežke a pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply