Na prázdninách u kamarátky som ochutnala túto Egyptskú tortu. Hneď som si vypýtala recept a odvtedy ju robím stále!

Suroviny:

Griláž:

  • 200g cukru
  • 200g nasekaných lieskových orechov

Orechový plát *3

  • 4 vaječné bielka *3
  • 4  lyžice cukru*3
  • 15 lyžíc mletých lieskových orechov*3
  • 1  lyžica hrubej  múky*3
  • 1  lyžica oleja*3

Krém:

  • 12 žĺtok
  • 12 polievkových lyžíc  cukru
  • 8 polievkových lyžíc polohrubej múky
  • 2 polievkové lyžice maizena
  • 700 ml mlieka
  • 3 balíčky vanilkový cukor
  • 200g masla
  • 50g margarínu

Ešte budeme potrebovať:

  • 400 ml  smotany na šľahanie
  • na hrubo rozdrvenú griláž

Postup:

Najskôr si pripravíme griláž. V miske na strednom ohni si roztopíme cukor, kým bude mať karamelovú farbu. Pridáme nasekané lieskové orechy a krátko premiešame. Horúcu zmes rozotrieme na papier na pečenie a necháme vychladnúť. griláž polámeme na malé kúsky, nie celkom na jemno.

Bielka vyšľaháme s cukrom do tuha, pridáme mleté upečené lieskové orechy zmiešané s múkou, postupne premiešame a pridáme lyžicu oleja. Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu na papieri na pečenie pri 180°C asi 15 minút. Necháme vychladnúť. Takto si upečieme tri pláty.

Žĺtka zmiešame s mliekom, pridáme  cukor, múku, maizenu, vanilkový cukor a vymiešame do hladka. Za stáleho miešania privedieme do varu a uvaríme hustý puding, do ešte teplého pudingu primiešame 50 g margarínu a premiešame. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame do peny a zmiešame s vychladnutým pudingom. Dobre vymiešame.

Smotanu na šľahanie vyšľaháme do tuha, Trochu griláže si odložíme na posypanie na vrch koláča, zvyšnú griláž opatrne primiešame do tuhej šľahačky.

Na spodok dáme prvý plát, natrieme ho žĺtkovým krémom a potom šľahačkou zmiešanou s grilážou, nato položíme druhý plát a znova dáme žĺtkový krém a šľahačku, položíme tretí plát, natrieme ho opäť žĺtkovým krémom a zvyšnou šľahačkou, zarovnáme a vrch položíme polámanou grilážou, ktorú sme si odložili. Koláč necháme 3-4 hodiny stuhnúť v chladničke. Dobrú chuť.

Ak vás tento recept zaujal, zdieľajte ho s priateľmi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*