
Tieto zavárané cuketové rezy s mrkvou, paprikou a voňavým korením sú ideálnou prílohou ku každému jedlu. Vďaka jednoduchému postupu a skvelej chuti si ich určite zamilujete!
Ingrediencie:
- 3 kg cukety
- 2 kg mrkvy
- 5–6 červených paprík
- 2 feferónky (voliteľné, ak máte radi pikantné)
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ zväzku čerstvej bazalky
- 2,5 PL kamennej soli (cca 50 g)
- 2,5 PL cukru (cca 50 g)
- 1 pohár octu (225 ml, 4–5 % kyslosť)
- 1 pohár zohriateho rastlinného oleja (225 ml)
- 1 PL mletého koriandra (cca 20 g)
- 1 PL sladkej mletej papriky (cca 20 g)
Postup:
Príprava zeleniny:
Cuketu a mrkvu ošúpte. Nakrájajte ich na tenké rezance. Papriky a feferónky tiež nakrájajte na tenké pásiky. Cesnak nasekajte nadrobno. Pridajte natrhanú čerstvú bazalku.
Dochutenie:
Do zeleniny pridajte soľ, cukor, ocot, olej, koriander a sladkú papriku. Dobre premiešajte a nechajte 10 minút odstáť. Zelenina pustí šťavu.
Plnenie pohárov:
Zmes naplňte do čistých pohárov. Dbajte na to, aby sa medzi zeleninu dostala aj uvoľnená šťava.
Poháre dôkladne uzavrite novými viečkami.
Sterilizácia:
Poháre vložte do hlbokého hrnca. Zalejte ich horúcou vodou až po úroveň viečok. Povaríme 20 minút.
Potom ich prikryte hrubou utierkou a nechajte ich vychladnúť do nasledujúceho dňa.
Kontrola:
Na druhý deň skontrolujte, či sa viečka vákuovo zatiahli. Hotové poháre skladujte na chladnom mieste. Po otvorení uchovávajte v chladničke.
Tip:
Tento šalát je výborný ako príloha k mäsu, rybám alebo ako súčasť studeného bufetu. Je svieži, ľahko pikantný a plný chuti!
Dobrú chuť!
Leave a Reply