Koláč „Čierna orchidea“ – s kávou, slivkami a čokoládou.

Tento koláč je pastvou pre zmysly – spája jemný kávový krém, šťavnaté sušené slivky a bohatú čokoládovú polevu do dokonalej harmónie chutí. Ideálny pre chvíle, keď túžite po niečom výnimočnom, no stále domácom.

Na konci receptu nájdete video, podľa ktorého môžete postupovať.

Slivková torta s kávovým krémom a čokoládovou polevou.

Korpus.

  • 180 g hladkej múky
  • 25 g kakaa
  • 1 plochá lyžička prášku do pečiva
  • 4 bielky
  • Štipka soli
  • 180 g kryštálového cukru
  • 4 žĺtky
  • 70 ml slnečnicového oleja

Postup:

Zmiešajte múku, kakao a prášok do pečiva. Bielky vyšľahajte so štipkou soli do peny, potom postupne zašľahávajte cukor, až vznikne pevný sneh.

Po jednom pridajte žĺtky a následne tenkým prúdom zašľahajte olej. Nakoniec vmiešajte suché suroviny. Cesto nalejte do formy s rozmermi 20 × 20 cm vystlanej papierom na pečenie.

Pečte pri 180 °C približne 35–40 minút. Nechajte úplne vychladnúť.

Pudingový krém.

  • 400 ml mlieka
  • 80 g kryštálového cukru
  • 200 ml mlieka
  • 80 g vanilkového pudingového prášku
  • 3 žĺtky
  • 3–4 lyžice likéru (napr. rum alebo amaretto)

Postup:

400 ml mlieka a cukor priveďte do varu.

V 200 ml mlieka rozmiešajte pudingový prášok a žĺtky. Zmes vlejte do vriaceho mlieka a za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým nezhustne.

Do horúceho pudingu pridajte likér. Nechajte vychladnúť.

Plnka s maslom a kondenzovaným mliekom.

  • 300 g masla (izbová teplota)
  • 100 g práškového cukru
  • 180 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 4 lyžice silnej kávy
  • 2 lyžice likéru
  • Piškótové omrvinky z vrchnej časti korpusu
  • 200 g sušených sliviek (1. vrstva)
  • 100 g sušených sliviek (2. vrstva)
  • 100 g opražených vlašských orechov

Postup:

Maslo vyšľahajte s práškovým cukrom do peny. Postupne zašľahajte kondenzované mlieko. Tretinu krému si odložte bokom.

Do zvyšného krému vmiešajte rozdrobené piškótové omrvinky, silnú kávu a likér.

Na spodný korpus nalejte silnú kávu (na zvlhčenie). Navrstvite 200 g sušených sliviek, potom krém s omrvinkami. Pridajte ďalších 100 g sušených sliviek a posypte ich orechmi.

Na vrch natrite zvyšný čistý krém.

Čokoládová poleva so želatínou.

  • 0,5 lyžice želatíny
  • 1,5 lyžice vody
  • 50 g masla
  • 2,5 lyžice práškového cukru
  • 1,5 lyžice kakaa
  • 2,5 lyžice 18 % smotany

Postup:

Želatínu namočte do vody a nechajte napučať. Maslo, cukor a kakao dajte na mierny oheň a za stáleho miešania rozpustite.

Pridajte napučanú želatínu a dobre premiešajte. Nakoniec pridajte smotanu a premiešajte dohladka.

Polevu nechajte mierne vychladnúť a natrite na vrch torty.

Dokončenie.

Koláč  uložte do chladničky aspoň na 2–3 hodiny (ideálne cez noc), aby všetky vrstvy stuhli a chute sa prepojili.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*