
Tento marhuľový koláč s mascarpone je jemný, svieži a ideálny na letné dni. Spojenie šťavnatých marhúľ, krémového syra a nadýchaného korpusu z neho robí dezert, ktorému sa nedá odolať.
Babičkin marhuľový koláč trochu inak.
Ingrediencie – cesto:
- 2 vajcia
- 70 g kryštálového cukru
- 50 ml rastlinného oleja
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 120 g hladkej múky
Postup – príprava cesta:
Vajíčka vyšľahajte s cukrom do peny. Pridajte olej a premiešajte. Prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva a vymiešajte hladké cesto.
Cesto vylejte do zapekacej formy s rozmermi 18 × 28 cm. Pečte v rúre predhriatej na 170 °C (horný aj dolný ohrev) približne 15 minút.
Ingrediencie – náplň:
- 450 g marhúľ
- 450 g mascarpone
- 450 g tvarohu alebo krémového syra (napr. Lučina, Philadelphia)
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 60 ml pomarančovej šťavy
- 120 g práškového cukru
Postup – krém:
Marhule umyte, odkôstkujte a nakrájajte na menšie kúsky.
V miske zmiešajte mascarpone, tvaroh, nastrúhanú citrónovú kôru, pomarančovú šťavu a práškový cukor. Vymiešajte dohladka.
Na vychladnutý upečený korpus navrstvite marhule a potom pripravovaný krém.
Dokončenie:
Koláč dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny, ideálne cez noc.
Pred podávaním môžete povrch ozdobiť nastrúhanou tmavou čokoládou.
Dobrú chuť!
Leave a Reply