
Ak hľadáte koláč, ktorý spája jemné tvarohové sústo s nadýchaným kakaovým cestom, tento retro Boci szelet vás určite nesklame. Je jednoduchý na prípravu a chutí presne tak, ako si pamätáte z detstva.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 3 vajcia
- 150 g kryštálového cukru
- 1 dl rastlinného oleja
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1,5 dl mlieka
- 220 g polohrubej múky
- 2 PL kakaového prášku
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL jedlej sódy
- štipka soli
Na tvarohovú plnku:
- 500 g jemného tvarohu
- 150 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vajce
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 1 PL citrónovej šťavy
- 4 PL krupice
Postup prípravy:
Pripravte si tvarohovú plnku:
V miske vyšľahajte vajce s kryštálovým aj vanilkovým cukrom. Pridajte nastrúhanú citrónovú kôru, citrónovú šťavu a krupicu. Na záver vmiešajte tvaroh, ktorý ste si predtým vidličkou dobre rozdrvili. Odložte bokom a nechajte chvíľu odstáť.
Pripravte cesto:
V jednej miske zmiešajte suché ingrediencie – múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ a kakaový prášok.
V druhej miske vyšľahajte vajcia s cukrom do peny. Pridajte olej a citrónovú šťavu a dôkladne premiešajte. Potom striedavo pridávajte mlieko a múčnu zmes, až kým nezískate hladké cesto.
Pečenie:
Hotové cesto nalejte do plechu (cca 30 × 23 cm), ktorý ste vystlali papierom na pečenie.
Lyžicou nanášajte tvarohovú plnku rovnomerne po povrchu cesta – vytvorí sa krásne mramorovanie.
Koláč vložte do rúry predhriatej na 180 °C a pečte 10 minút. Potom teplotu znížte na 170 °C a dopečte ešte približne 15 minút, alebo kým nebude povrch jemne zlatistý.
Podávanie:
Koláč nechajte vychladnúť, potom ho nakrájajte na kocky. Výborne chutí samotný, ale aj s jemným popraškom práškového cukru.
Dobrú chuť!
Leave a Reply