Žihľavový sirup od babičky! Pripravuje si ho každý rok a už si nepamätá kedy bola naposledy chorá…

Dnes si ukážeme recept na veľmi zdravý žihľavový sirup, ktorý vám zlepší imunitu a pomôže zlepšiť váš zdravotný stav.

Potrebujeme:

  • približne 100 kusov mladá žihľava
  • 2,5 kg kryštál cukor ( môžete použiť aj trstinový cukor, výsledný sirup bude tmavší, takisto môžete namiesto cukru použiť aj med)
  • 3 ks citrón
  • 1 ks kyselina citrónová
  • 3,5 l voda

Postup:

1) Nazbierame si žihľavu: ideálne 20 cm od vrchu. Žihľavu zbierame v najodľahlejších častiach, bez civilizácie a hlavne bez možných výfukových plynov. Najintenzívnejšia žihľava je práve tá mladá, ešte nerozkvitnutá, tak aj na to treba pri zbere myslieť. Už kvitnúcu a často deravú žihľavu nezbierame, neodporúča sa to!

2) Žihľavu krátko opláchneme: Nazbieranú žihľavu opláchnite pod jemným prúdom studenej vody. Týmto sa len zbavuje prídavných živočíchov, ktorých pri varení sirupu nechceme mať. Myslite však na to, že ide len o krátke opláchnutie. Žihľavu neumývame, pretože tým by stratila časť dôležitých látok, čo by bola samozrejme škoda. Ak zbierate žihľavu bezprostredne po daždi, proces opláchnutia môžete preskočiť.

3) Žihľavu dáme lúhovať: Žihľavu nasekáme na menšie kúsky a dáme do veľkého hrnca. Zalejeme 3,5 litra horúcou vodou a necháme lúhovať po dobu 24 hodín. Pri horúcej vode žihľava vypustí viacero liečivých  látok. Lúhovať necháte ideálne na noc. My sme to urobili tak, že večer sme nazbierali žihľavu, opláchli a zaliali vodou.

4) Na druhý deň žihľavovú vodu zlejeme do druhého hrnca, žihľavu riadne postláčame (najlepšie cez plátenku, aby sme z nej získali všetko dobré do poslednej kvapky) a šťavu dáme do hrnca a dáme variť na oheň.

5) Ešte predtým si však prichystáme citróny. My ich zo zdravotných  dôvodov umyjeme a ošúpeme, čím sa zbavíme prípadných postrekov zo šupky citrónu. Takto ošúpaný citrón nakrájame na plátky a hodíme do hrnca so žihľavou. My dávame 3 celé citróny na 4 litre žihľavy.

Varíme spolu s citrónmi, nakrájanými na plátky. Pridáme cukor, povaríme.

6) Pridáme kyselinu citrónovú, 5 kávových lyžičiek na 4 litre sirupu.

7) Následne pomaly sypeme cukor, ktorý sa s pribúdajúcou teplotou postupne roztápa. Treba si však dať pozor na to, že po vysypaní cukru sa objem v hrnci takmer zdvojnásobí. Žihľavový sirup miešame, až kým sa cukor neroztopí úplne. Dávajte však pozor aj na to, že sirup začne mierne peniť a môže rýchlo vykypieť, preto je dôležité, aby ste od sirupu neodskakovali a nerobili viac vecí naraz. Nemusí sa to oplatiť.

8) Po zovretí zoberieme zo sporáka a dáme chladiť.

9) Po vychladnutí žihľavového sirupu lejeme do vopred pripravených fliaš a dáme do tepla.

TIP: Ak chcete mať sirup krásnej zelenej farby, môžete doňho pridať farbivo extrakt z mäty alebo z kiwi.

10) Zabalíme do deky a pár dní necháme odstáť.

11) Skladujeme v tme a v chlade.

Výsledný efekt stojí za to! Sirup nielenže dobre chutí, ale navyše je aj veľmi zdravý!

Ak sa vám recept páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*