Suroviny:
Cesto:
- 250 ml mlieka
- 1 balíček sušeného droždia
- 2 polievkové lyžice cukru
- 2 vajcia
- Pol lyžičky soli
- 70 g roztopeného masla (margarín)
- asi 450 g múky (môže byť viac, podľa hustoty cesta)
Ešte budeme potrebovať:
- asi 50 g masla alebo margarínu
- práškový vanilkový cukor
Postup:
V 100 ml teplého mlieka, rozpustíme droždie, trochu cukru, štipku soli a lyžicu múky, necháme napučať.
Do misy dáme zvyšnú múku, vajcia, soľ, cukor, vlažné mlieko a roztopené maslo, pridáme kvások a vypracujeme vláčne cesto. Dobre vymiesime, cesto by sa malo odlepovať od ruky, ak je cesto riedke, môžeme pridať trochu múky. Cesto zakryjeme a necháme v teple vykysnúť, keď zdvojnásobí svoj objem, môžeme s ním ďalej pracovať. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme šišky. Šišky uložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie, ešte ich zakryjeme a necháme vykysnúť. Keď zdvojnásobia svoj objem, pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 10 minút, do škoricovohnedá.
Ešte horúce šišky natrieme roztopeným maslom a práškovým vanilkovým cukrom.
Leave a Reply