Suroviny:
- asi 400g maslové sušienky
1. ovocná zmes
- 1/2 kg černíc (čerešne, čierne ríbezle, maliny)
- 7 dl vody
- 14 lyžíc cukru
- 14 lyžíc krupice
2. orechová zmes
- 2 dl vody
- 100 g cukru
- 100 g margarín
- 200 g mletých vlašských orechov
- 200 g mletých maslových sušienok
3. čokoládová poleva
- 1/2 litra smotana na varenie
- 200 g čokolády na varenie
Postup:
Na dno formy uložíme vrstvu maslových sušienok.
Ovocná zmes:
Z vody, cukru, krupice a ovocia/ černice, maliny, čerešne atď…/ uvaríme za stáleho miešania hustú kašu, necháme chvíľu povrieť, kým sa všetky suroviny spoja. Ešte horúcu kašu vylejeme na sušienky, zarovnáme, na vrch uložíme druhú vrstvu sušienok a necháme vychladnúť.
Orechová zmes:
Dáme variť vodu, cukor a margarín, keď začne vrieť, odstavíme z ohňa a ihneď primiešame mleté orechy a sušienky, vypracujeme pomerne hustú zmes, ešte hustú zmes rovnomerne rozotrieme na sušienky a zahladíme, necháme trochu vychladnúť.
Čokoládová poleva:
Do hrnca dáme ohrievať smotanu a čokoládu, za stáleho miešania rozpustíme čokoládu dohladka a miešame do leskla. Nesmie prudko vrieť. Ešte teplú polevu vylejeme na vrch koláča a zrovnáme, necháme stuhnúť. Vrch koláča ozdobíme podľa vlastnej fantázie/ ovocím, orechmi, atď…/
Leave a Reply