Potrebujeme:
- 500 g múka hladká
- 1 polievková lyžica soľ
- 1 kávová lyžička cukor
- 1ks droždie
- 30 g maslo
- 1ks jogurt biely
- 400 ml mlieko
Plníme:
- 200 g feta syr
- ½ kelímka kyslej smotany
- 1 ks paradajky sušené nakladané v oleji
- Olivy (čierne aj zelené)
- Kapary (nemusia byť)
Potrieme:
- 1 ks bielok
Posypeme:
- Sezamové semienka, hrubozrnná soľ, mak …
Ako na to:
- Pripravíme si cesto z vyššie uvedených surovín.
- Vypracované cesto necháme cca 45minút kysnúť.
- Zatiaľ si pripravíme ingrediencie na plnku. Syr feta zmiešame s kyslou smotanou a pridáme nadrobno nakrájané sušené paradajky, olivy a kapary.
- Nakysnuté cesto si preložíme na pracovnú dosku a necháme ešte 5 minút podkysnúť.
- Prerežeme si ho na viacero častí, aby sa nám s ním lepšie pracovalo.
- Z každej časti si nakrájame buchtičky, ktoré rozvaľkáme na obdĺžniky. Tieto plníme plnkou, uzatvoríme a previažeme na uzlíky.
- Uzlíky potrieme vaječným bielkom a posypeme sezamovými (alebo inými) semiačkami.
- Pečieme v rúre predhriatej na 180°C cca 25 až 30 minút. Hotové vyberieme a necháme vychladnúť.
Dobrú chuť!
Leave a Reply