Detoxikuje pečeň, napomáha tráveniu a bojuje proti chrípke. Najlepší je, keď si ho pripravíte v máji!

Zdraviu prospešné vlastnosti tejto rastliny sú známe už po stáročia. Hovoríme samozrejme o žihľave. Aby ste naplno využili jej vlastnosti, oplatí sa z nej pripraviť sirup. Poradíme, ako si ho pripraviť.

Zdravotné vlastnosti žihľavy

Žihľava má mnoho zdraviu prospešných vlastností. Sirup z tejto rastliny zlepší činnosť imunitného, ​​kardiovaskulárneho a tráviaceho systému . Látky obsiahnuté v žihľave navyše čistia telo od toxínov , stimulujú vylučovanie žlče a účinne bojujú proti prechladnutiu . Antioxidanty, na ktoré je žihľava bohatá, bojujú s prebytočnými voľnými radikálmi, čím znižujú riziko vážnych ochorení a odďaľujú proces starnutia . Kyselina listová zo žihľavy zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a chráni pred anémiou.

Okrem toho systematická konzumácia žihľavového sirupu posilní vlasy a nechty a priaznivo pôsobí na pleť.

Žihľavový sirup

Ingrediencie:

– asi 60 listov mladej žihľavy,
– 4 kg citrónov,
– 4 l vody,
– 2 kg prírodného medu.

Príprava:

Nalejte vodu do hrnca a priveďte ju do varu. Potom hrniec odstavíme z horáka a vložíme doň žihľavu. Namáčame na 24 hodín. Po uplynutí tejto doby citróny dôkladne umyte a vytlačte z nich šťavu. Pridáme do vopred pripravenej zmesi a precedíme cez sitko a gázu. Nakoniec pridáme med a všetko dôkladne premiešame. Pripravený sirup nalejeme do menších fliaš a uložíme do chladničky.

Sirup je možné konzumovať pravidelne 2 týždne. Po tejto dobe by ste si mali dať prestávku. V prípade akýchkoľvek pochybností je potrebné liečbu konzultovať s lekárom.

zdroj: youtube / Malinowynos

Ak sa vám recept páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*