Pitím tohto nápoja sa môžete vyhnúť Alzheimerovej chorobe! Odteraz si doprajem 2 šálky každý deň…

ALZHEIMEROVA choroba je najčastejším typom demencie, ktorá predstavuje viac ako 50 percent diagnostikovaných prípadov. Spôsobuje progresívnu stratu funkcie mozgu, ktorá sa časom stáva čoraz závažnejšou.

Nedávno publikovaná štúdia v Austrálii mala za cieľ kvantifikovať vplyv obľúbeného nápoja na rozvoj kognitívnych porúch u starnúcich ľudí.

Pri pozorovaní 200 ľudí v priebehu desaťročia zaznamenali účastníci, ktorí pili viac kávy, výrazne znížené riziko.

Konzumácia kávy je spojená s nižšou akumuláciou amyloidového proteínu v mozgu, ktorý je kľúčovým ukazovateľom rozvoja Alzheimerovej choroby.

Výskumníci sa domnievajú, že by to mohlo poskytnúť jednoduchú zmenu životného štýlu, ktorá pomôže tým ohrozeným. To môže byť užitočné najmä pre ľudí, ktorí sú vystavení riziku poklesu kognitívnych funkcií, ale ktorí ešte nezaznamenali žiadne príznaky.

Možno sa nám podarí vypracovať jasné usmernenia, ktorými sa budú ľudia riadiť v strednom veku, a dúfajme, že to bude mať trvalý účinok.

Britská asociácia kávy v súčasnosti uvádza, že Spojené kráľovstvo pije 95 miliónov šálok kávy denne. Väčšie množstvo kávy prinieslo väčšie výhody, hoci štúdia nestanovila maximálne množstvo na dosiahnutie zdravotných výhod. Podľa doteraz dostupných údajov sa dva poháre zdajú byť dobrým množstvom.

Doktor Gardener vysvetlil: „Ak je priemerná šálka kávy doma 240 gramov, zvýšenie na dve šálky denne by mohlo potenciálne znížiť kognitívny pokles o osem percent po 18 mesiacoch. Môžete tiež vidieť päťpercentný pokles akumulácie amyloidu v mozgu za rovnaké obdobie.“ 

Pitie väčšieho množstva kávy malo za následok zlepšenie v niekoľkých špecifických oblastiach kognitívnych funkcií.

Najpozoruhodnejšia bola výkonná funkcia, ktorá ovplyvňuje schopnosť konštruovať a realizovať plány, sebakontrolu a sústredenie sa na úlohy.

Pri Alzheimerovej chorobe sú prvým príznakom zvyčajne problémy s pamäťou, hoci v zriedkavých prípadoch to môže najskôr ovplyvniť váš zrak alebo jazyk. Štúdia nedokázala zhromaždiť komplexné údaje o tom, ako a aké druhy kávy ľudia pili.

Účastníci konzumovali kávu s kofeínom aj bez kofeínu a použili sa rôzne metódy varenia. Budúci výskum môže odhaliť optimálny nápoj, či už kofeínový alebo bezkofeínový, mlieko alebo cukor a typ použitého filtra.

Kofeín bol v iných štúdiách spájaný so znižovaním kognitívnych porúch, ale nemusí to byť jediná aktívna zložka kávy, ktorá vyvoláva tento účinok.

Alzheimerova choroba a iné formy demencie sú jednou z hlavných príčin invalidity v neskoršom živote, pretože porážajú rakovinu, srdcové choroby a mŕtvicu.

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*