Mrkva je jedna z najzdravších druhov zeleniny.
Mrkvová šťava podporuje imunitný systém človeka, detoxikuje organizmus a napomáha ochraňovať bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Pravidelná konzumácia tohto chutného nápoja tiež predstavuje jednu z foriem prevencie pred civilizačnými a srdcovo-cievnymi ochoreniami.
Vzhľadom na obsah veľkého množstva beta-karoténu je mrkva vynikajúcim antioxidantom. Beta-karotén potláča voľné radikály, ktoré prispievajú k rozvoju ochorení ako sú: hypertenzia, ateroskleróza, reumatoidná artritída, parkinson.
Vedci z Japonska potvrdili, že pravidelná konzumácia mrkvy predlžuje ľudský život o 5-7 rokov. Jedna malá mrkva poskytuje nášmu telu denný príjem vitamínu A.
Výhody varenej mrkvy pre pacientov s diabetes mellitus boli preukázané. Budete prekvapení, ale varená mrkva obsahuje oveľa viac živín ako surová. Hladina antioxidantov sa zvyšuje o 34%, je to po varení. Nezabudnite pridať niekoľko kvapiek rastlinného oleja alebo kyslej smotany do strúhanej alebo varenej mrkvy, čo pomôže telu absorbovať provitamín A. Nedostatok beta-karoténu môže viesť k tvorbe šedého zákalu, kameňov v močovom mechúre a žlčníku a mnohých ďalších chorôb.
Mrkvová medicína.
– Stomatitída.
Pripravíme čerstvo vylisovanú mrkvovú šťavu a ústnu dutinu opláchneme mrkvovou šťavou, čo pomáha ničiť škodlivé mikroorganizmy a zlepšovať zdravie ďasien.
– Ošetrenie popálenín a hnisavých rán.
Čerstvú šťavu priložíme na čerstvé popáleniny a hnisavé rany. V týchto prípadoch sú užitočné aj listy mrkvy. Roztlačíme čerstvé listy mrkvy a priložíme ich na rany. Mrkva pomáha aj pri rôznych kožných ochoreniach.
Zmiešajte jeden pohár čerstvej mrkvovej šťavy a mlieka. Užívajte 5-krát denne, 1/2 šálky tohto nápoja.
Tradičná medicína pozná dve možnosti výroby takéhoto liečivého nápoja. V prvom prípade sa používa čerstvá mrkvová šťava, v druhom – sirup na báze varenej zeleniny.
1) Čerstvá mrkvová šťava s medom
Zloženie:
- mrkva 0,5 kg
- med – 2 lyžice
Dobre olúpaná a umytá koreňová plodina sa rozdrví a vytlačí. Pridajte med, dôkladne premiešajte. Užívajte 1 polievkovú lyžicu 4 krát denne 20 minút pred jedlom.
2) Sirup s medom
Zloženie:
- mrkva – 3 ks stredná veľkosť
- voda – 1 polievková lyžica
- med – 3 lyžice
Zeleninu ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Vložte do hrnca, pridajte vodu a varte do mäkka. Scedíme, dobre premiešame alebo roztlačíme mixérom. Pridajte med. Užívajte 1 polievkovú lyžicu 3x denne 15-20 minút pred jedlom.
3) S jablkom a cibuľou
Tento recept nie je vhodný pre každého kvôli špecifickej chuti a vôni. Cibuľa sa považuje za prírodné antibiotikum kvôli prítomnosti fytoncídov. Má expektoračný účinok, riedi hlien a uľahčuje jeho prechod. Jablká sú obzvlášť účinné pri suchom kašli, pretože majú upokojujúci účinok.
Zloženie:
- mrkva – 2 ks
- zelené jablko – 1 ks
- cibuľa – 1 hlavička
- med – 1 polievková lyžica
Mrkvu, jablko a cibuľu nakrájajte v mixéri alebo na jemnom strúhadle, vytlačte šťavu a pridajte med. Prípadne ak máte výkonný odšťavovač, šťavu jednoducho odšťavte. Užívajte 1 lyžičku 2-3 krát denne pred jedlom. Ďalším spôsobom je nevytláčať šťavu, ale zjesť vzniknuté pyré počas dňa v niekoľkých dávkach.
4) Letný nápoj
V lete si môžete pripraviť veľmi chutný mrkvový nápoj, ktorý Vás nielen osvieži, ale pomôže aj vášmu telu.
Budete potrebovať:
- 0,5 kg mrkvy
- trstinový cukor alebo med podľa chuti alebo stevia
- 10 g kyseliny citrónovej
- 1 pomaranč
- 1,5 l vody
Leave a Reply