-
cibuľa
Najlepšie využijete antioxidanty bojujúce proti rakovine, ktoré cibuľa obsahuje tým, že ju budete jesť surovú. Varenie cibule pri vysokej teplote výrazne znižuje účinky látok, ktoré chránia pred rakovinou pľúc a prostaty.
-
kukurica
Prieskumy z roku 2018 zistili, že pravidelná konzumácia celozrnnej kukurice kvôli vysokému nutričnému profilu (vitamíny A, B, E a K; horčík, fosfor a vláknina) znižuje riziko vzniku chronických chorôb ako je kardiovaskulárne ochorenie, cukrovka typu 2 a obezita. Zároveň aj zlepšuje zdravotný stav tráviaceho ústrojenstva.
-
hrach
Drobný, ale mocný. Vo francúzskej štúdii z roku 2015 ľudia, ktorí po tréningu požívali potravinové doplnky z hrachu, videli rovnaké prírastky svalovej hmoty ako tí, ktorí po tréningu pili srvátkovú bielkovinu. Radšej jete hrášok v klasickej forme? Uvarte si fantastický prívarok, ktorý pohladká všetky chuťové bunky.
-
kel
Kel je jednou z najzdravších zelených zelenín. Vyniká aj medzi všetkými listovými zeleninami. Šálka uvareného kelu je plná vitamínu C a môže vám pomôcť zlepšiť aj vašu myseľ. Vedci zistili, že ľudia, ktorí jedli asi pol porcie zelenej listovej zeleniny denne, vrátane kelu, mali kognitívne fungovanie ľudí približne o jedenásť rokov mladších od seba.
-
brokolica
Brokolica je plná antioxidantov pôsobiacich proti rakovine a fytochemikálií, ako sú glukozinoláty, ktoré môžu chrániť pred rakovinou močového mechúra.
-
červená paprika
Paprika je bohatá na vitamín C. Poskytuje telu až 150% odporúčanej dennej dávky. Je známe, že antioxidant obsiahnutý v červenej paprike pomáha odvrátiť aterosklerózu, ktorá môže viesť k ochoreniu srdca.
-
špenát
Rovnako ako iná listová zelená zelenina, aj špenát obsahuje karotenoidy – antioxidanty, ktoré podporujú zdravé oči a pomáhajú predchádzať makulárnej degenerácii, ktorá je hlavnou príčinou slepoty u starších dospelých.
-
repa
Táto koreňová zelenina, varená, surová alebo nakladaná, je plná zdravých živín. Medzi nimi sú aj vzácne antioxidanty, ktoré bojujú proti rakovine a zápalom. Nevyhadzujte jej listy! Listy repy sú veľmi výživnou súčasťou zeleniny a môžu sa variť ako iná tmavá listová zelenina ako je napríklad špenát a kel.
Leave a Reply