Nikdy nevyhadzuje melónové šupky! Sú pre naše zdravie veľmi prospešné, tu je recept, ako si ich pripraviť…

Je známe, že melón pozostáva z 91% vody. Okrem vysokého obsahu vody je melón výživnou potravinou .

Vodný melón je výborným zdrojom vitamínu A a vitamínu C, ktoré priaznivo vplývajú na vaše zdravie. Okrem toho je bohatá na vlákninu a draslík, ktoré môžu zlepšiť činnosť srdca a regulovať krvný tlak.

Pravdepodobne ste však nevedeli, že kôra z vodného melóna ponúka aj mnohé zdravotné benefity. Možno sú užitočnejšie ako samotné ovocie.

Nabudúce ich určite nevyhadzujte. Obsahujú rôzne aminokyseliny a vitamíny, ktoré sú veľmi prospešné pre vaše zdravie.

Okrem toho šupka obsahuje množstvo vitamínov, vrátane vitamínu B a vitamínu C. Obsahujú aj veľa aminokyselín, vrátane citrulínu, ktorý je potrebný pre správnu činnosť srdca a správnu cirkuláciu.

V zelenej dužine melóna je bohato zastúpený aj zinok, ktorý je esenciálny pre zdravie kože i vlasov. Navyše pomáha rýchlejšie zaceliť povrchové rany na koži nielen v podobe masti, ale tiež zvnútra.

Čo všetko obsahuje melónová šupka

Melónová šupka má vysokú koncentráciu vitamínu C, vitamínu B6, vitamínu A, horčíka, zinku a draslíka.

Je tiež bohatá na lykopén, silný antioxidant, ktorý nám pomáha predchádzať veľkému počtu rôznych ochorení.

Šupky z červeného melónu majú močopudné účinky, udržujú obličky v dobrej kondícii a taktiež veľmi dobre znižujú krvný tlak.

Prevencia rakoviny

Ako sme už spomenuli, melónové šupky obsahujú vysoký podiel lykopénu. Ide o veľmi silný antioxidant s protirakovinovými účinkami.

Mnohé štúdie potvrdili, že lykopén znižuje riziko rakoviny prostaty až o 34%.

Tento antioxidant predchádza aj ďalším typom rakoviny, ako napríklad rakovina pažeráka, žalúdka, pankreasu, hrubého čreva a krčka maternice.

Pripravte si džem z melónovej šupky

Potrebujeme:

1 kg šupka z červeného melónu
1 kg želírovací cukor
2 dl jablčný ocot
1 balíček vanilínový cukor
2,5 litre voda
1 ks citrón

Postup:

Melónové šupky zbavíme tmavozeleného okraju, nakrájame na malé kocky a vložíme do hrnca. Džem je chutnejší, keď na šupkách bude aj trochu červenej časti melónu.

Pridáme 2 litre vody, 2 deci jablčného octu a pomaly varíme 2 hodiny.

reklama

Po uvarení zlejeme, prepláchneme studenou vodou, pridáme kilo želírovacieho cukru, pol litra vody, citrónovú kôru, šťavu z 1 citróna a varíme až kým džem nezhustne. Môžeme si pomôcť ponorným mixérom a časť melónových kúskov rozmixovať na kašu.

Horúci džem naplníme do pohárov, uzatvoríme viečkom a otočíme na 5 minút dnom nahor. Poháre potom zabalíme na pol dňa do deky alebo utierky.

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*