Aká je skutočná pravda o vplyve vajec na naše zdravie – koľkokrát do týždňa, by sme ich mali konzumovať?

Vajcia sú skutočne mimoriadne výživné a patria medzi najzdravšie potraviny na planéte.

Sú bohatým zdrojom základných vitamínov a minerálov a sú najlepším prírodným zdrojom s vysokým obsahom bielkovín. Sú bohaté na aminokyseliny, ktoré pomáhajú budovať svalovú hmotu a opravujú tkanivá.

Odborníci na výživu odporúčajú jesť 2-3 vajcia denne, aby ste mali dobre vyváženú stravu.

Možno ste už počuli, že žĺtok má vysoký obsah cholesterolu, no teraz pribúdajú dôkazy o tom, že cholesterol, ktorý žĺtok obsahuje, nemá pre organizmus negatívne dôsledky.

Čo sa stane, ak si doprajete každý deň 2 vajíčka?

  1. Znižuje sa riziko kardiovaskulárnych chorôb

Fínski vedci dokázali, že 4 vajcia týždenne chránia telo pred kardiovaskulárnymi chorobami a poruchami endokrinného systému. Vajíčka v sebe obsahujú tzv. „dobrý“ cholesterol, ktorý nášmu telu neubližuje a naopak ho posilňuje.

  1. Zlepšujú priebeh tehotenstva

Vajcia obsahujú vitamín B4 o ktorom je známe, že stimuluje činnosť srdca, pomáha organizmu zbaviť sa toxínov a vedľajších účinkov antibiotík. Okrem B4 sa v nich nachádza aj vitamín B9 – kyselina listová, potrebná pre vývoj centrálneho nervového systému nenarodeného dieťatka.

  1. Spomaľujú proces starnutia

Vaječné žĺtka obsahujú veľké množstvo karotenoidov (antioxidantov), ktoré spomaľujú rýchlosť starnutia nášho tela.

  1. Znižujú riziko vzniku rakoviny

Štúdia uverejnená v časopise Breast Cancer Research ukázala, že ženám konzumujúcim vajcia každý deň sa riziko rakoviny prsníka znižuje o 18%.

  1. Zlepšený stav kože aj vlasov

Vajíčka sú bohaté na biotín, vitamín B12 a bielkoviny. Tieto živiny sú dôležité pre zdravie vlasov a krásnu pleť. Pri pravidelnej konzumácii budú dokonca aj vaše krehké vlasy lesklejšie a pevnejšie.

  1. Zlepšenie zraku

Je to vďaka tomu, že vajcia obsahujú množstvo vitamínu A, luteín a zeaxantín.

  1. Prebytočné kilá zmiznú

Vajcia sú považované za jeden z najlepších produktov zdravej výživy, pretože ich glykemický index sa rovná nule. Na ich strávenie potrebuje organizmus mnoho energie, čo vyúsťuje k zníženiu hmotnosti.

Ľudia trpiaci nadváhou by si mali na raňajky dopriať vaječný pokrm, aby sa urýchlil proces chudnutia. Ukázalo sa, že ľudia konzumujúci takéto raňajky sa až o 65% rýchlejšie zbavia prebytočných kilogramov ako tí, ktorí si ráno doprajú rovnaké množstvo kalórii bohaté na sacharidy.

  1. Zrýchlenie metabolizmu

Vajcia v sebe obsahujú vyživujúci cholin, ktorý je potrebný pri rôznych metabolických procesoch v našom tele.

  1. Posilnenie kostí

Takmer každý vie, že vitamín D a vápnik sú potrebné pre naše kosti a zuby.

Jeden produkt a toľko výhod! Zakomponujte vajíčka do svojej každodennej stravy a výsledok na seba nenechá dlho čakať. Zdieľajte tento článok aj s vašimi priateľmi!

Ak vás článok zaujal, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!

zdroj:sovkusom.ru

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*