Každý deň jedla jarnú cibuľku – o mesiac si všimla na jej tele úžasné zmeny!

Jarná cibuľka je vlastne mladá cibuľa, ktorá je zbieraná oveľa skôr než dozreje. Oproti klasickej cibuli je jemnejšia a sladkastá. Jarná cibuľka je podobne ako medvedí cesnak zvestovateľom jari, a tiež znamením, že nadišiel čas k jarnej vitamínovej očiste tela. Jej sezóna sa začína už  v apríli a na tanieri by rozhodne nemala chýbať.

Jarná cibuľka obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín A a tiež spektrum minerálnych látok.

Každá cibuľka je malá továreň na výrobu alicínu a iných sírnatých zlúčenín, ktoré majú silný antibakteriálny účinok na sliznice, pomáhajú predchádzať infekciám a chránia jemné a citlivé epitelové bunky. Cibuľa účinne znižuje krvný tlak a hladinu cukrov v krvi. Má vysoký obsah vitamínu C a je bohatá na železo.

Čo sa stane, ak budete každý každý deň jesť jarnú cibuľku

1) Dobije vás vitamínmi a minerálmi

Jarná cibuľka je bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje vitamín C, B2, thiamin, A a a K. Okrem toho je dobrým zdrojom medi, fosforu, horčíku, draslíku, chrómu, mangánu a vlákniny. Jarná cibuľka je tiež silným zdrojom flavonoidov, ako je quercetin. Antibakteriálne pôsobí aj vďaka obsahu alicínu, ktorý pomáha pri liečbe prechladnutia, nádchy aj kašľa.

2) Pre zdravé srdce

Konzumácia jarnej cibuľky prispieva k správnej činnosti kardiovaskulárneho systému. Vitamíny C a A majú silné antioxidačné vlastnosti a znižujú riziko srdcových ťažkostí. Vitamín C je tiež účinnou látkou so schopnosťou znížiť vysoký krvný tlak i hrozbu infarktu.

3) Pre zdravé kosti

V jarnej cibuľke nájdeme tiež dôležité vitamíny C a K, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé kosti. Zabraňujú vzniku osteoporózy a pomáhajú predchádzať zlomeninám. Pravidelná konzumácia jarnej cibuľky telu dodá viac ako 20% odporúčanej dennej dávky vitamínu K a 2% vitamínu C. Oba vitamíny sú kľúčové pre rast, vývoj a udržanie silných a zdravých kostí.

4) Zlepšuje zdravie očí

Telo potrebuje vitamín A  na tvorbu rhodopsinu, proteinu v očiach, ktorý umožňuje sietnicovým receptorom, aby absorbovali svetlo. U ľudí, ktorých strava neobsahuje dostatok vitamínu A, sa môže rozvinúť šeroslepota alebo iné poruchy videnia, vrátane vredov na rohovke. Jarná cibuľka obsahuje 24 mikrogramov vitamínu A vo forme zlúčeniny provitamínu A – karotenoidu, ktorý telo premení na retinol, aktivnu formu vitamínu.

5) Odstráni žalúdočné problémy

Jarnú cibuľku oceníte aj pri žalúdočných problémoch. Je prírodným prostriedkom na uľavenie boľavému žalúdku a pomáha odstraňovať tráviace ťažkosti. Okrem toho obsahuje veľa vlákniny, ktorá dokáže účinne bojovať proti zápche. V sto gramoch tejto pochúťky telu dodáte 2,6 gramov vlákniny, čo je 7% doporučenej dennej dávky.

6) Znižuje riziko rakoviny 

Jarná cibuľka je bohatá na síru a zlúčeninu, ktorá sa nazýva allyl-sulfid, a ktorá pomáha znižovať riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Štúdia z roku 2001, zverejnená v American Journal of Clinical Nutrition zistila, že flavonoidy môžu tieť pomôcť predchádzať rakovine tým, ze eliminujú xanthinoxidazu, čo je enzým, ktorý podporuje voľné radikály, ktoré môžu poškodiť DNA a bunkové tkanivo.

7) Lieči artritídu a astmu

Ako už bolo vyššie spomenuté, jarná cibuľka obsahuje quercetin, ktorý má protizápalvé a antihistaminické účinky. Táto jarná zelenina je preto dobrá na liečbu artritídy a astmy.

8) Znižuje krvný tlak

Jarná cibuľka obsahuje alicin, ktorý znižuje tuhosš ciev uvoľňovaním oxidu dusnatého, vďaka čomu znižuje celkový krvný tlak. Okrem toho zabraňuje tvorbe zrazenín krvných dostičiek a v cievach pôsobí fibrinolyticky, čo napomáha znížovať celkové riziko vzniku ischemickej choroby srdca a mŕtvice.

Nátierky, šaláty, prílohy…

Možností, ako jarnú cibuľku využiť v kuchyni, je veľmi veľa. Jej výhodou je, že obsahuje minimum kalórií, len približne 30 v 100 gramoch, takže je to vyslovene diétna potravina a môžete jej zjesť, koľko len chcete. Výborne sa hodí napríklad do tvarohových nátierok, veľmi chutná je v omeletách a zelenou časťou môžete posypať praženicu, hemendex, varené zemiaky či obyčajný chlieb s maslom.

Môžete ju tiež pridávať do jarných plniek, zeleninovej polievky, fašírok, mäsových rolád či knedličiek do polievky. Hodí sa tiež do zeleninových a cestovinových šalátov, skaramelizovaná zase výborne poslúži ako príloha k mäsu.

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*