Orientujete sa v označení potravín?

Nie každý dátum, ktorý vidíte na svojom jedle, je dátumom expirácie. Čo v skutočnosti znamená označenie na produktoch, ktoré bežne kupujeme v potravinách?

 

Vyhotovené alebo balené: Čísla a písmená, ktoré výrobca použil na označenie dňa a času, v ktorom bol výrobok zabalený

Dátum minimálnej trvanlivosti je dátum, do ktorého si potravina pri správnom skladovaní uchováva svoje špecifické vlastnosti. Uvádza sa na sušených, mrazených, konzervovaných a iných trvanlivých potravinách.

Dátum spotreby sa spravidla uvádza na čerstvých potravinách a na takých, ktoré sa rýchlo kazia. Potravinu po uplynutí dátumu „spotrebujte do“  by sme už nemali konzumovať.

 

Obzvlášť si dávajte pozor pri potravinách:

  • Mlieko a mliečne výrobky
  • Vajíčka
  • Čerstvé mäso a mäsové výrobky
  • Morské plody
  • Výhonky
  • Zelené šaláty
  • Majonézové, zemiakové a iné šaláty a nátierky

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*