Aj napriek tomu, že je mäso plné živín, ktoré naše telo potrebuje, mnohokrát si ho doprajeme priveľa a spolu so zdravými látkami prijímame aj množstvo pridaných tukov a zložiek, ktoré sa ťažko trávia. Priveľa mäsa môže viesť k vážnym následkom, ako je zvýšené riziko cukrovky srdcových chorôb a dokonca rakoviny.
Tu je osem príznakov, ktoré môžu naznačovať, že váš tráviaci systém nespracováva dobre mäso a je načase zvážiť zmenu jedálnička.
Zápcha
Niektoré druhy mäsa môžu mať pomerne vysoké množstvo tuku. Telu trvá dlhšie, kým ich strávi, preto môžu spôsobovať ťažkosti. Zápcha môže byť výsledkom vysokého príjmu železa, ktoré sa bežne vyskytuje v červenom mäse (hovädzie, bravčové alebo jahňacie). Zároveň vám môže chýbať vláknina, ktorá je nevyhnutná pre pravidelné pohyby čriev.
Niektoré štúdie ukazujú, že priveľa červeného mäsa môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku rakoviny čriev. Pokúste sa jesť červené mäso len v obmedzených množstvách a spolu so zeleninou a obilninami. Prejdite na morské plody alebo kuracie mäso a vyhýbajte sa mastným druhom mäsa.
Neustály pocit hladu
Ak pociťujete hlad aj po tom, ako ste sa najedli, môže to znamenať, že ste v strave prijali iba priveľa proteínov. Pri nedostatku sacharidov sa zníži cukor v krvi, následkom čoho neprodukujete dostatok serotonínu, ktorý reguluje náladu aj pocit hladu. Nezabudnite si preto dopriať aj nejaké sacharidy, ktoré vám dodajú energiu.
Vysoký krvný tlak
Spracované mäso môže mať vysoký obsah sodíka. Okrem toho, kuracia koža a červené mäso má aj vysoký obsah nasýtených tukov. To všetko môže viesť k zhoršeniu hypertenzie a dokonca k rozvoju srdcovo-cievnych ochorení.
Telesný pach a zápach z úst
Ak mäso nie je dobre trávené, prejaví sa to aj na zápachu z žalúdka, ktorý je cítiť z dychu aj pokožky. Pri týchto problémoch skúste užívať tráviace enzýmy, ktoré vám pomôžu pri rozkladaní mäsa, aby sa nehromadilo vo vašom čreve.
Zhoršený imunitný systém
Váš imunitný systém môže byť ovplyvnený prírodným cukrom (nazývaným Neu5Gc), ktorý sa nachádza v červenom mäse a pre telo je náročné ho stráviť. Tento cukor zvyčajne produkujú mäsožravce, aby mohli tráviť stravu zloženú z mäsa. Naše telá ho nevyrábajú a preto s ním zaobchádzajú ako s cudzou látkou, ktorá môže vyvolať toxickú imunitnú reakciu. Táto reakcia môže spôsobiť veľa ďalších problémov, pričom najzávažnejšou z nich je rakovina.
Takže ak budete chcieť jesť mäso, nezabudnite ho vyvážiť zdravými jedlami ako prílohami alebo šalátom. Pravidelne cvičte a prijímajte dostatok vitamínu D na podporu vášho imunitného systému.
Únava
Ak sa po zjedení mäsa začnete cítiť veľmi unavene, môže to znamenať, že vaše telo pomaly trávi a mäso ostáva v črevách. Vtedy telo presmeruje všetku vašu energiu do tráviaceho systému. Ak máte pocit, že vaše trávenie je po mäse pomalé, je čas prejsť na iné druhy jedál, ako je ovocie, čerstvé smoothies a surová zelenina.
Nevoľnosť
Je to bežný príznak toho, že vaše telo netrávi dobre mäso, pretože to môže byť reakcia na určité baktérie v mäse. Niektoré tehotné ženy hlásia, že im isté druhy mäsa spôsobujú extrémnu nevoľnosť. Ak pociťujete kŕče aj štyri hodiny po jedle, neváhajte kontaktovať svojho lekára.
Nafukovanie
Mäsové výrobky sú jedným z najnáročnejších potravín na trávenie, pretože bielkoviny obsiahnuté v mäse (najmä v červenom mäse), je pre nás ťažšie rozložiť a to môže spôsobiť nadúvanie. Po veľkom množstve tučných jedál, ako je mäso, sa váš žalúdok vyprázdni pomalšie, čo tiež spôsobuje nadúvanie alebo nepohodlie. Nesprávne trávenie mäsa môže viesť k nahromadeniu toxínov v tele.
Zdieľajte tieto informácie aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply