erte či nie, práve leto je ideálnym časom na chudnutie. Ak sa stále nepýšite nádhernou plavkovou postavou, nakoľko ste nestihli do leta schudnúť prebytočné kilá, stále je tu šanca na rýchle schudnutie.
Leto je ideálne v tom, že je sezónou šťavnatého ovocia plného chuti a energie, ktorá nahradí vysoko-kalorické jedlá, ktoré sme boli zvyknutí jesť doteraz. A viete ktoré ovocie je na chudnutie ako stvorené?
Sladký a šťavnatý melón je každý rok skutočným hitom leta. Túto dobrotu milujú malí aj dospelí a osvieženie, ktoré nám počas horúcich letných dní prináša, je na nezaplatenie.
Melón nemá takmer žiadne kalórie. Presnejšie povedané, má ich veľmi málo, a preto je ideálnou potravinou na chudnutie. Dietológovia a poradcovia zdravej výživy sa neradi pozerajú na to, ako sa pri diétach snažíme vyhladovať telo. Melónová diéta však o hladovaní vôbec nie je. Stále si môžeme dopriať normálne jedlo a jediné, čo spravíme je, že nahradíme maškrty, sladké pitie alebo jedno jedlo melónom.
Melónová diéta – príklad jedálnička
Deň 1:
Raňajky: Žltý melón (1/4), parmská šunka (100 g). Bez pečiva.
Desiata: Vodný melón (250 g)
Obed: Kuracie prsia (150 g) na pare s plátkom údeného syra, orieškami (30 g) a žltým melónom (1/4). Kuracie prsia dáme do parného hrnca, na vrch položíme plátok údeného syra a 30 min. paríme. Nesolíme. Servírujeme s hrsťou orieškov a 1/4 cukrového melóna nakrájaného na kocky alebo hrubšie plátky.
Večera: Zeleninový šalát z ľadového šalátu (1/4), vodného melónu (1/4), kociek chudej šunky (50 g) s dresingom. Nakrájame ľadový šalát, melón a chudú šunku na kocky. Jemne polejeme dresingom z balzamikového octu, vody a lyžičky medu.
Deň 2:
Raňajky: Žltý (cukrový) melón (1/4), biely nízkotučný jogurt (malé balenie), kávová lyžička medu. Melón nakrájať, zaliať jogurtom a pokvapkať medom. Desiata: 250 g vodného melónu
Obed: Grilovaný hermelín so žltým melónom a rukolou. 1 nízkotučný hermelín (120 g) nasucho opečieme z oboch strán na teflónovej alebo grilovacej panvici. Na tanier naservírujeme rukolu, pridáme grilovaný hermelín a 1/4 cukrového melónu.
Olovrant: 3 dl šťavy z červeného melónu (stačí rozmixovať melón bez jadierok)
Večera: Chudá alebo parmská šunka (100 g), žltý melón (1/4), mozarella (najlepšie guľôčky), celozrnná žemľa. Urobíme si pekné špízy: na paličku napichujeme kocky melóna šunku a mozzarellu. Jeme s celozrnnou žemľou.
Deň 3:
Raňajky: Červený melón (250 g) s mozarellou (100 g). Bez pečiva.
Desiata: Červený melón rozmixovaný (300 ml) a zmrazený.
Obed: Rizoto (150 g trojfarebná ryža) so žltým melónom (1/4), cibuľou, čiernymi olivami (20 polovičiek), rastlinnou šľahačkou (3 polievkové lyžice) a parmskou šunkou (50 g). Ryžu uvaríme v jemne osolenej vode. Na olivovom oleji do ružova opražíme stredne veľkú nakrájanú cibuľu. Pridáme ryžu, čierne olivy, nakrájanú parmskú šunku a 3 polievkové lyžice nízkotučnej rastlinnej šľahačky. Zamiešame a dáme na tanier. Na vrch dáme kocky nakrájaného žltého melónu.
Olovrant: Červený melón (250 g)
Večera: Šalát so žltým melónom (1/4), údeným syrom (50 g) a rybím filé na pare (100 g). Na pare (v parnom hrnci, alebo v paráku) paríme 1/2 hod. rybie filé (z tresky). Môžeme ju jemne osoliť. Hotovú rybu nakrájame na kocky, pridáme na kocky alebo plátky nakrájaný údený syr (napríklad Kolibu) a na kocky nakrájaný žltý melón.
Dúfame, že sa vám článok páčil a informácie v ňom boli užitočné! Ak áno neváhajte sa oň podeliť s priateľmi. Želáme vám pekný deň. Redakcia
Leave a Reply