Hypertenzia postihuje mnohých. Takíto ľudia chodia roky k lekárom, užívajú antihypertenzíva a mnohí z nich ani nevedia o existencii jednoduchého, ale veľmi účinného receptu z tradičnej medecíny, ktorý môže vrátiť krvný tlak do normálu.
Liečivé vlastnosti borovicových výhonkov
Vďaka bohatému zloženiu majú borovicové výhonky výrazný priaznivý vplyv na zdravie človeka.
– majú silný antiseptický a protizápalový účinok. Borovicové výhonky znižujú teplotu a podporuje vykašliavanie, upokojuje zápaly v krku a dýchacích cestách, eliminuje vírusy a choroboplodné zárodky.
– sú dobrým choleretikom a diuretikom, odstraňujú prebytočné tekutiny z tela, stimulujú aj kontrakcie hladkého svalstva žlčových ciest, ktoré prispievajú k zvýšenej tvorbe žlče.
– dokážu zastaviť krvácanie. Vysoký obsah trieslovín prispieva k zahusteniu krvi a tvorbe krvných zrazenín, v niektorých prípadoch to môže byť pre organizmus nebezpečné, ale v prípade silného krvácania to prináša značné výhody.
– dezinfikujú akékoľvek poškodenie kože a slizníc, podporujú rýchle hojenie rán.
-účinne zmierňujú vnútorný zápal, Sú užitočné pri prechladnutí, chrípke, tuberkulóze.
-zvyšujú obranyschopnosť imunitného systému, posilňujú cievy, srdcový a nervový systém, znižujú tlak
Vlastnosti borovicových výhonkov, ktoré sú prospešné pre naše zdravie sú veľmi veľké, pretože obsahujú veľa vitamínov a ďalších cenných látok.
Borovicové výhonky obsahujú:
- vitamíny B a A;
- tokoferoly a kyselina askorbová;
- vicazol;
- živice a éterické oleje;
- pinen, limonen, cadinene, borneol;
- triesloviny;
- horká látka alebo pinicykrín;
- fytoncidy a škrob;
- kyselina olejová.
Na liečivé účely sa používajú veľmi mladé ihličnaté výhonky, ktoré sa ešte nezačali otvárať. Postupným starnutím výhonkov sa množstvo cenných látok v nich začína znižovať.
Na liečivý vývar potrebujeme:
- 5 PL borovicové výhonky
- 2 PL šípok
- 2 PL cibuľových šupiek
- 1 liter studenej vody
Všetky suroviny dáme do hrnca a zalejeme studenou vodou, privedieme do varu a na miernom ohni zakryté prikrývkou necháme vrieť asi 10 minút. Potom odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Vývar scedíme a v prípade potreby dolejeme prevarenou vodou, aby sme mali presne 1 liter vývaru. Toto množstvo si rovnomerne rozdeľte na dva dni, Pijeme počas dňa. Potom si pripravíme opäť čerstvý vývar. Doba liečby je 4 mesiace. Kúru môžete znova opakovať o rok.
Zlepšenie môže nastať za týždeň. Mimochodom, borovicový vývar dobre čistí črevá a pečeň a má tiež diuretický účinok.
Leave a Reply