Ak uvidíte tieto biele prúžky na kuracom mäse, mali by ste si dvakrát rozmyslieť, či ho budete jesť!

Než začnete kuracie prsia jesť, najskôr skontrolujte tento text nižšie!

Ľudia teraz jedia viac mäsa ako inokedy, pretože napr. Kurací steak je obľúbeným zdrojom bielkovín. Nemalo by byť teda prekvapením, že chovatelia musia dodávať viac mäsa na trh vysokou rýchlosťou. A doplácame na to všetci.

Ak ste všímaví, všimli ste si, že stále viac kuracích pŕs obsahuje tzv. „Biele prúžky“. Jedná sa o prúžky tuku, ktoré sa objavujú ako dôsledok toho, že sa obrovské množstvo hydiny odchovává v priemyselných veľkochovoch (až 90%).

Kurčatá sú kŕmené antibiotikami a hormónmi, čo vyústi do ich rýchleho rastu, kedy za 2 týždne majú veľkosť dospelého kurčaťa. Je to 4x rýchlejšie, pretože obyčajné kura rastie 6 mesiacov! Jeden experiment zahŕňajúce 285 vtákov zistil, že 96% z nich má biele prúžky a drevnaté prsíčka, čo do dôsledku znamená tvrdšie mäso. Kuracie mäso má obsah tuku väcšií až o 224%.

Biele pruhy na mäse naznačujú, že kura trpelo poruchou svalov. Mali podobnú diagnózu ako svalová dystrofia u ľudí, kedy svaly postupne vypovedajú funkciu. Tieto zvieratá celý život trápia chronické bolesti. Podľa správy uverejnenej v talianskom Žurnále o výskume zvierat to v ich mäse spôsobí o 224 percent viac tuku a nižší podiel proteínov.

Ochorenie sa vyskytuje častejšie kurčiat, ktoré sú nútené do rýchleho rastu. Pomocou genetickej manipulácie majú vyrásť čo najviac v čo možno najkratšom čase. Ďalším problémom je, že mnohé žijú natlačené v špinavých klietkach. Podľa amerického Národného kuracieho výboru idú na trh v priemere za 47 dní s váhou takmer 3 kilogramov. Pritom v 50. rokoch, by až 70 dní trvalo, aby dosiahli len polovicu z tejto hmotnosti.

Nedávny experiment na Arkansaskej Univerzite v Texase testoval 285 sliepok. Ich štúdie potvrdili, že až 96 % z nich trpí svalovým ochorením, ktoré sa veľmi negatívne odrazí na kvalite mäsa. Čím viac bielych pruhov, tým je mäso drevnatejšie a tuhšie.

Po konzumácii takejto kuraciny síce neochoriete, no kvalita mäsa je naozaj pochybná. Stojí teda za zamyslenie, či si ho nedopriať síce o niečo drahšie, no zato chutnejšie a v lepšej kvalite z malochovu, prípadne voľného chovu.

Aké je správne prúžkovanie kuracích pŕs?

Na nasledujúcom obrázku vidíte 3 rôzne kuracie prsia.

A – Kuracie prsia s normálnym stupňom bieleho prúžkovania

B – Kuracie prsia so stredným stupňom bieleho prúžkovania

C – Kuracie prsia s ťažkým stunňom bieleho prúžkovania

Ako ste iste pochopili, prsník označené písmenkom A by malo byť vašou voľbou.

Ak si takéto mäso (označené B a C) pripravíte tak, že si ho raz uvaríte, nemusíte sa obávať žiadne otravy. Pri častej konzumácii však môže dôjsť k poškodeniu vnútorných orgánov a hormónov alebo k obezite, ochorenia pečene a obličiek.

Zdieľajte tento článok na Facebooku!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*