Toto je oveľa silnejšie ako drahé probiotiká z lekárne a pomôže vám to zbaviť sa mnohých zdravotných problémov…
Probiotiká sú pre naše trávenie veľmi dôležité, však z každej strany sme obklopení samými reklamami na rôzne či už probiotické nápoje, jogurty z obchodu alebo probiotické tablety z lekárne. Vedeli ste, že existuje niečo čo je prírodné nestojí to ani cent a je to oveľa silnejšie ako všetky komerčné probiotiká?
Tibetská huba = Kefírové zrnká
Tibetská kefírová huba alebo Kefírové zrná sú veľmi staré, pochádzajú z kaukazských hôr a z opátstva v Tibete. Obyvatelia Kaukazu používali kefír pre uchovávanie kozieho, konského alebo kravského mlieka bez chladničky. Vďaka tibetskej huby si môžeme vyrobiť domáci kefír. Kefírom sa všeobecne myslí nápoj, ktorý je vyrobený kvasením pomocou kefírovej kultúry. Je to spoločenstvo rôznych druhov kvasiniek a baktérií, predovšetkým potrebných laktobacilov pre dobré trávenie.
Existujú 2 druhy kefírovej kultúry:
1. MLIEČNY – zrná žijú a rozmnožujú sa v mlieku, pretože sa kŕmia laktózou (zrná sú biele, mazľavé, podobné ružičkám karfiolu) . Výsledkom je mliečny kefír (podobný tomu v obchode, ale obsahuje tisíce násobne viac probiotických baktérií)
2. VODNÝ (Tibi kryštály) – zrná žijú a rozmnožujú sa v sladkej vode, sú pružné, priesvitné a krehké. Výsledkom je niečo ako šumivá limonáda (v lete výborne osvieži).
Kefír obsahuje dokonca niekoľko druhov probiotických kultúr: Leuconostoc cremoris, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, Streptococcus cremoris, Streptococcus diacelilactis. Okrem týchto priaznivých baktérií obsahuje aj veľké množstvo vitamínov, minerálov a amino kyselín, ktoré sú už čiastočne strávené. Nachádza sa v ňom hlavne tiamín (B1), B12, kyselina listová, biotín, vitamín K, vápnik, horčík a fosfor. Biotín pomáha ostatným B vitamín, aby ich telo využilo naplno. Vitamín K sa zasa stará o to, aby všetok vápnik išiel tam kam má – do kostí a zubov a neusádzal sa v žilách a na iných miestach.
Postup ako si pripraviť vlastný kefír
Tibetskú kefírovú hubu je možné kúpiť cez internet, cez eshopy alebo nájdete niekoho, kto ho predáva na bazári. Tibetská huba je u nás pomerne dosť rozšírená, tak by možno nebolo prekvapením, keby ju mal doma aj niekto z vašich známych. E-shopy ponúkajú doručenie priamo domov. Cena sa pohybuje približne okolo 5 eur za 15-gramové balenie.
Budeme potrebovať:
- čerstvé mlieko
- zaváraninový pohár s objemom 0,7 l
- umelohmotné sitko
- tibetská kefírová huba
- gumička na vlasy
- papierová utierka
1. Pripravíme si potrebné suroviny. Huby sú zväčša prenášané v malom pohári a v troche mlieka. Dôležité je zabrániť kontaktu húb s kovom, pretože ten by všetky baktérie zničil. Musíme preto pužiť umelohmotné sitko a nemiešať ani nechutnať s kovovou lyžičkou.
2. Pohár s hubami v troche mlieka prelejeme cez sitko a premyjeme ich studenou vodou, tak, aby na nich nezostalo mlieko.
3. Do zaváraninového pohára nalejeme čerstvé mlieko, pohár necháme prázdny asi 2 cm od horného okraja (zmes bude pracovať). Prepláchnuté huby vložíme do mlieka, zakryjeme papierovou utierkou a previažeme gumičkou. Prvých 12 hodín by malo mlieko zrieť pri izbovej teplote, následna sa odporúča vložiť ho do chladničky.
4. Sem- tam kefír skontrolujeme, zistíme, či baktérie pracujú a aká je jeho hustota. Pri troch kusoch huby trvá výroba približne 3 dni. To či je kefír hotový zistíte najmä podľa chuti. Chuť mlieka sa úplne stratí a nahradí ju kyslá chuť, ktorá je takmer identická s tou z obchodu.
5. Z hotového kefíra vyberieme huby a prelejeme ho do pohára. Najlepšie je vypiť svoj domáci kefír hneď.
6. Huby sa v mlieku prirodzene množia, takže ich bude stále pribúdať. Vybraté ich premyjeme a vložíme do nového mlieka. Kefír tentokrát dozreje rýchlejšie, pretože ich je viac. Výrobu môžeme stále opakovať. Čím viac húb budeme mať, tým skôr nám mlieko dozreje.
Čo dokáže vyliečiť?
Kefírová kultúra pochádza z Kaukazských hôr a z opátstva Tibetu (nazývaná aj ako Tibetská huba) a je skoro 5 000 rokov stará. Podľa legendy daroval kefír tamojším príslušníkom sám Mohamed, Alahov prorok. Šírila sa povera: ,,Prorokové zrná stratia svoju moc a silu, pokiaľ sa ich zmocnia neveriaci“. Preto bola táto huba prísne strážená pred cudzincami a bola predávaná z generácie na generáciu. Cudzincom občas dávali ochutnať hotový nápoj ale samotná huba ostávala tajomstvom.
V 19.storočí začali kefír skúmať ruský doktori a začali publikovať vedecké štúdie o pozitívnych účinkoch kefíru.
Aké sú zdravotné účinky kefíru?
- zamedzuje zhromažďovanie a hnitie potravy v črevách
- odkysľuje organizmus (aj keď je chuťovo kyslý, vyvoláva zásaditú reakciu organizmu)
- produkuje enzýmy, ktoré pomáhajú uvoľniť vo vode nerozpustné látky
- rozkladá ťažko stráviteľné látky (rozkladá napríklad laktózu v mlieku, a preto tí, pre koho je mlieko ťažko stráviteľné, nemávajú s mliečnym kefírom problémy)
- v tráviacom trakte sa dokáže vysporiadať s rôznymi nežiaducimi premnoženými kvasinkami, baktériami a vírusmi
- stimuluje imunitný systém
- uzdravuje choroby srdca a rozkladá cholesterol v cievach
- uzdravuje slinivku, pečeň a slezinu
- uzdravuje žlčník, čistí žlčovody a rozkládá žlčové kamene
- uzdravuje žalúdok, čreva, dvanástorník a hojí vredy
- uzdravuje obličky a kontroluje močové cesty
- reguluje obranné látky organizmu
- reguluje tlak krvi
- vyvíja antibiotiká a hojí zápaly organizmu
- brzdí vývoj metastáz pri rakovine
- spomaluje starnutie
Bol tento článok užitočný? Zdieľajte ho so svojou rodinou a priateľmi!
Leave a Reply