Maminkin recept na neskutočne dobrý koláč ,,Opitá slivka“!

Pre opité slivky:

  • 500 g sušených sliviek
  • 250-300 ml vodky

Slivky zalejeme vodkou a necháme ich 24 hodín stáť. Slivky sceďte a nakrájajte na kocky.

Kakaový piškótový plát:

  • 1 pohár polohrubej múky
  • 2 lyžice kakao
  • 1 čajová lyžička prášok do pečiva
  • 4 vajcia
  • 1 pohár práškový cukor

Pre punč:

  • 125 ml vodky z namočených sliviek
  • 200-250 ml vody
  • 1 čajová lyžička cukru
  • niekoľko kvapiek rumovej arómy

Krém s Nutellou a slivkami:

  • 250 g masla izbovej teplote
  • 200 g nutella izbová teplota
  • scedené sušené slivky

Krém:

  • 500 ml studená šľahačka na šľahanie 30% 
  • 3 lyžice práškového cukru (alebo podľa chuti)
  • 2 čajové lyžičky želatíny v prášku

Dodatočne:

  • kakao alebo strúhaná tmavá čokoláda na posypanie

Postup:

Múku , kakao a prášok do pečiva zmiešame. Bielka vyšľaháme do tuha, Pridáme cukor, vymiešame do tuhej peny, po jednom pridáme žĺtka a ďalej šľaháme, a nakoniec pridáme múku a premiešame. Pečieme vo vyhriatej rúre na papieri na pečenie pri 170°C asi 25-30 minút. Odstránime papier na pečenie a necháme ochladnúť. Ostrím nožom odrežeme vrch koláča, aby nám punč lepšie vsiakol.

Krém s Nutellou a slivkami:

Maslo vyšľaháme do peny, pridáme Nutellu a dobre vymiešame, nakoniec pridáme nakrájané slivky a jemne premiešame.

Smotanový  krém:

Želatínu zmiešame s vodou a necháme 10 minút odstáť. potom zohrievame, kým sa želatína rozpustí , nesmie vrieť. Nechajte ochladnúť.

Studenú smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom do tuha, pomaly primiešame ochladnutú želatínu. Dobre vyšľaháme, aby sa krém spojil.

Na punč zmiešame vodku zo sliviek, vodu, cukor a rumovú arómu a miešame, kým sa cukor rozpustí.

Kakaový plát polejeme punčom,  natrieme nutellový krém a zarovnáme. Na vrch dáme vyšľahanú šľahačku a posypeme strúhanou čokoládou. Necháme stuhnúť.

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*