Vedeli ste, že broskyne sú mimoriadne zdravé ovocie? Stačí keď každý deň zjete 1 broskyňu a vaše telo sa vám poďakuje…
Broskyne sú šťavnaté ovocie, ktoré si môžete vychutnať od júna do konca augusta, kedy sú v plnej kráse. Pôvodom z Číny je toto ovocie úzko príbuzné s marhuľami, slivkami, mandľami, višňami a čerešňami, keďže patrí do čeľade ružovité (Rosaceae). Okrem toho, že sa broskyne konzumujú čerstvé, často sa používajú do rôznych smoothies, zmrzlín a iných pochutín.
Jedna priemerná broskyňa (asi 150 gramov) obsahuje len 58 kalórií, 14 gramov sacharidov, menej ako jeden gram tuku, jeden gram bielkovín a dva gramy vlákniny. Sú bohaté na vodu a karotén, obsahujú aj vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, ako aj rôzne minerály ako vápnik, draslík, fosfor, síru, železo, horčík, mangán a meď. Sú tiež bohaté na antioxidanty, ktoré chránia naše telo pred starnutím a chorobami.
Zdravotné účinky broskyne
1. Podpora zdravia očí
Broskyne sú bohatým zdrojom beta karoténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, čím pomáha udržiavať zdravie očí. Táto zlúčenina tiež zabraňuje šeroslepote a vekom podmienenej degenerácii makuly.
2. Detoxikácia organizmu
Toto ovocie je vynikajúce na čistenie čriev, obličiek, žalúdka a pečene od toxínov. Vysoký obsah vlákniny pomáha vylučovať toxické látky z hrubého čreva a chráni pred rakovinou hrubého čreva. Pravidelná konzumácia broskýň podporuje dobré trávenie a znižuje riziko zápchy.
3. Pomoc pri chudnutí
Prírodné ovocné cukry v broskyniach uspokojujú potrebu sladkého, čím znižujú spotrebu nezdravých sladkostí. Čaj z broskyňových kvetov sa používa v rôznych kultúrach na chudnutie.
4. Bojujte proti rakovine
Broskyne sú plné antioxidantov, najmä v šupke a dužine. Štúdie ukázali, že tieto zlúčeniny majú protirakovinové vlastnosti. Polyfenoly v broskyniach môžu znížiť a obmedziť rast a šírenie rakovinových buniek.
5. Podporte zdravie srdca
Železo a vitamín K v broskyniach sú dôležité pre zdravie srdca. Vitamín K zabraňuje zrážaniu krvi, zatiaľ čo železo udržuje krv zdravú a zabraňuje anémii. Lykopén a luteín v broskyniach znižujú riziko srdcových ochorení.
6. Čistí obličky
Draslík v broskyniach pomáha znižovať ochorenie obličiek a čistí močový mechúr. Pravidelná konzumácia tohto ovocia môže zabrániť zápalom a odstrániť obličkové kamene.
7. Spojenec zdravej pokožky
Vysoká hladina vitamínu C v broskyniach prispieva k zdraviu pokožky a imunite. Toto ovocie spomaľuje proces starnutia a znižuje tvorbu jemných liniek a vrások. Broskyňové masky dokážu pleť vyživiť a osviežiť.
8. Zmierňuje príznaky alergie
Broskyne môžu zmierniť príznaky alergie tým, že zabránia uvoľňovaniu histamínov, ktoré spôsobujú príznaky ako kýchanie, svrbenie alebo kašeľ.
Broskyne alebo nektárinky?
Hlavný rozdiel je v šupke – nektárinky nemajú chĺpky. Hoci sú nektárinky menšie, obsahujú viac vitamínov A, C a draslíka ako broskyne, ale oba druhy ovocia majú svoje jedinečné zdravotné výhody.
Broskyne sú nielen chutné, ale aj mimoriadne prospešné pre naše zdravie, vďaka čomu sú perfektnou voľbou pre zdravú výživu.
Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply