U nás je tento koláč favoritom, najmä ak je v ňom bohatá dávka tvarohu.
Ingrediencie:
Cesto:
- 50 dkg hladkej múky
- 25 dkg margarínu,
- 15 dkg práškového cukru,
- 1 vaječný žĺtok,
- nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna,
- 15 g prášku do pečiva,
- štipka soli,
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany
Náplň:
- 75 dkg tvarohu,
- 1 lyžica kyslej smotany,
- 15 dkg cukru,
- 2 ČL vanilkového cukru,
- strúhaná kôra z polovice citróna a
- 2 bielka
- hrozienka ( nemusia byť)
PRÍPRAVA
Múku zmiešame s cukrom, práškom do pečiva, štipkou soli a citrónovou kôrou pridáme žĺtok, citrónovú šťavu, margarín a kyslú smotanu. Vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme pol hodiny odpočívať. Cesto rozdelíme na dve časti.
Náplň:
2 bielka vyšľaháme na tuhý sneh.
75 dkg tvarohu, 1 polievková lyžica kyslej smotany, 15 dkg cukru, 2 lyžičky vanilkového cukru, nastrúhaná kôra z polovice citróna a vyšľahaný sneh z 2 bielkov.
Jednu časť cesta rozvaľkáme a uložíme na spodok plechu. Na vrch rozložíme rovnomerne krém, zarovnáme. Rozvaľkáme druhú časť cesta a uložíme ho na tvarohovú náplň. Vrch popicháme.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 30-40 minút. Urobíme si test ihlou. Koláč necháme dobre vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply