Ak máte trochu tvarohu a kyslej smotany, skúste tento jednoduchý recept.

U nás je tento koláč favoritom, najmä ak je v ňom bohatá dávka tvarohu.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 50 dkg hladkej múky
  • 25 dkg margarínu,
  • 15 dkg práškového cukru,
  • 1 vaječný žĺtok,
  • nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna,
  • 15 g prášku do pečiva,
  • štipka soli,
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany

Náplň:

  • 75 dkg tvarohu,
  • 1 lyžica kyslej smotany,
  • 15 dkg cukru,
  • 2 ČL vanilkového cukru,
  • strúhaná kôra z polovice citróna a
  • 2 bielka
  • hrozienka ( nemusia byť)

PRÍPRAVA

Múku zmiešame s cukrom, práškom do pečiva, štipkou soli a citrónovou kôrou pridáme žĺtok, citrónovú šťavu, margarín a kyslú smotanu.  Vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme pol hodiny odpočívať. Cesto rozdelíme na dve časti.

Náplň:

2 bielka vyšľaháme na tuhý sneh.

75 dkg tvarohu, 1 polievková lyžica kyslej smotany, 15 dkg cukru, 2 lyžičky vanilkového cukru, nastrúhaná kôra z polovice citróna a vyšľahaný sneh  z 2 bielkov.

Jednu časť cesta rozvaľkáme a uložíme na spodok plechu.  Na vrch rozložíme rovnomerne krém, zarovnáme. Rozvaľkáme druhú časť cesta a uložíme ho na tvarohovú náplň. Vrch popicháme.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri  180°C  asi 30-40  minút. Urobíme si test ihlou. Koláč necháme dobre vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*