Ak zjete len 1 HRSŤ VLAŠSKÝCH ORECHOV týždenne, bude to mať výnimočné účinky na vaše zdravie.

Stačí len 1 hrsť vlašských orechov za týždeň a výsledky sa dostavia…

Vlašské orechy obsahujú antioxidanty, molekuly schopné spomaliť a zabrániť oxidácii; takže konzumáciou potravín s antioxidantmi môžete chrániť bunky pred poškodením spôsobeným procesom starnutia.

Hrsť vlašských orechov raz týždenne predlžuje ženám život, pretože udržuje telo zdravšie, tvrdí nová štúdia.

Vedci zistili, že najzdravšie ženy medzi päťdesiatkou a šesťdesiatkou boli tie, ktoré konzumovali vlašské orechy aspoň raz týždenne po dosiahnutí veku 65 rokov, nemali žiadne duševné, fyzické, srdcové choroby a nemali problémy s pamäťou.

Autori výskumu použili výsledky štúdie na 33 931 ženách. Jedenie vlašských orechov bolo jediným zvykom po cvičení, ktorý sa spájal so zdravým starnutím.

,,Neexistuje len jeden životný návyk, ktorý udrží starších ľudí zdravých, ale keď máte niekoľko menších, ako je tento, určite fungujú a pomáhajú „ – povedala Dr. Francine Grodstein z Harvardskej univerzity.

V porovnaní s inými orechmi obsahujú vlašské orechy najvyššie množstvo omega -3 mastsných kyselín. Len 30 gramov vlašských orechov obsahuje 2,5 gramu kyseliny alfa-linolovej (ALA), polynenasýteného tuku, ktorý je nevyhnutný v strave.

Vlašské orechy sú veľmi výživné a majú mnoho zdravotných výhod. Tu sú niektoré z najdôležitejších:

1) Vysoký obsah antioxidantov

Vlašské orechy obsahujú vysoké množstvo antioxidantov, vrátane vitamínu E a melatonínu, ktoré pomáhajú chrániť telo pred poškodením buniek spôsobeným voľnými radikálmi.

2) Bohatý zdroj omega-3 mastných kyselín

Sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca. Pomáhajú znižovať zápal, znižujú riziko vzniku srdcových ochorení a podporujú zdravie mozgu.

3) Podporujú zdravie srdca

Vlašské orechy môžu pomôcť znižovať hladinu LDL cholesterolu („zlý cholesterol“) a celkový cholesterol, čo prispieva k zníženiu rizika srdcových chorôb.

4) Protizápalové vlastnosti

Vďaka obsahu omega-3 mastných kyselín a antioxidantov majú vlašské orechy protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť pri prevencii chronických zápalových ochorení.

5) Podpora zdravia mozgu

Pravidelná konzumácia vlašských orechov môže podporovať funkciu mozgu a zlepšovať pamäť a kognitívne schopnosti, čo je spojené s obsahom omega-3 mastných kyselín a ďalších dôležitých živín.

6) Zlepšenie funkcie čriev

Vlašské orechy obsahujú vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a môže prispievať k udržiavaniu zdravej mikroflóry v črevách.

7) Kontrola hmotnosti

Aj keď sú orechy kaloricky husté, niektoré štúdie naznačujú, že môžu pomôcť pri kontrolovaní hmotnosti, pravdepodobne vďaka ich sýtiacemu účinku a schopnosti regulovať metabolizmus.

8) Podpora imunitného systému

Obsahujú rôzne vitamíny a minerály, ako sú vitamín B6, železo, horčík a zinok, ktoré sú dôležité pre udržanie zdravého imunitného systému.

Poznámka: Pravidelná konzumácia vlašských orechov môže byť súčasťou zdravej stravy, avšak dôležité je ich jesť s mierou kvôli ich vysokému kalorickému obsahu.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*