Rýchla únava a neustála ospalosť bez objektívneho dôvodu môžu signalizovať nedostatok vitamínov a stopových prvkov.
Aby ste sa zbavili takýchto nepríjemných symptómov, musíte si doplniť zásoby živín.
Najčastejšie príčiny chronickej únavy:
• intenzívny športový tréning;
• únava alebo nedostatok spánku;
• stres, úzkosť, obavy;
• nedostatočný odpočinok;
• choroba;
• dôsledky užívania určitých liekov;
• vysoká citlivosť na poveternostné podmienky;
• hormonálne poruchy;
• zlé návyky;
• nedostatok kyslíka.
To všetko môže byť aktivátorom nedostatkov v zdrojoch vitamínov a prvkov:
1. Vitamíny zo skupiny B – ich nedostatok spôsobuje citeľnú neustálu únavu aj pri bežnom odpočinku a spánku.
Zdroje vitamínov – pohánka a ovsené vločky, chlieb, mliečne výrobky, sušené ovocie, morské plody.
2. Vitamín C – zlepšuje imunitu, dodáva silu a vytrvalosť, zvyšuje výkonnosť organizmu. Jeho nedostatky spôsobujú pocit slabosti, únavy a ospalosti.
Zvlášť bohaté na vitamín C – ríbezle, citrusové plody, šípky, paprika.
3. Vitamín D – dodáva energiu, bojuje proti únave, pomáha koncentrácii. Nedostatky sú silne pociťované telom a majú množstvo negatívnych dôsledkov.
Produkované v tele pod vplyvom slnečného žiarenia, obsiahnuté v rybom tuku.
4. Kyselina pantoténová – reguluje činnosť mozgu, zlepšuje mechanizmy myslenia a pamäť, predchádza ochoreniam tenkého čreva.
Zdrojmi sú kaviár z morských rýb, zelenina, droždie, vajcia, mliečne výrobky.
5. Jód – potrebný pre správne fungovanie imunitného systému štítnej žľazy, ovplyvňuje procesy prebiehajúce v mozgu.
Obsiahnuté v morských plodoch a morských rybách, cvikle, špenáte, paradajkách a zemiakoch.
6. Rutín – chráni bunkové štruktúry pred poškodením, stimuluje činnosť mozgu.
Zdroje – pohánka, zelený čaj, čerstvé ovocie.
7. Železo – jeho nedostatok spôsobuje zvýšenú únavu, zníženú aktivitu, malátnosť a zlý stav pokožky, vlasov a nechtov.
Pre jeho vstrebávanie je nevyhnutný vitamín C. Je obsiahnutý v orechoch, jablkách, cvikle a pečeni.
8. Draslík – dodáva silu a vytrvalosť, pomáha zbaviť sa ospalosti a neustálej únavy.
Hojne sa vyskytuje najmä v klíčiacich zrnách, ovocí a strukovinách.
Zdieľajte tieto rady aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply