Sezóna sliviek je v plnom prúde. Môžeme ich využiť rôznymi spôsobmi. Výborne sa hodia do dezertov či koláčov, ale chutia aj sólo. Moja stará mama z nich robí niečo absolútne jedinečné. Šťavnaté slivky vloží do pohárov a zalieva špeciálnou marinádou. Každý rok dostávam od starej mamy niekoľko takýchto ovocných pohárov a milujem ich chuť. Prinavracajú chuť leta!
Sladko-slaný nálev sa pripravuje rýchlo a jednoducho, takže do zavárania sa môžu pustiť aj začínajúci kuchári. Ovocný nálev sa hodí nielen k slaným jedlám, napríklad k pečeným jedlám, ale aj k šalátom a sladkému pečivu.
Babičkin recept na nakladané slivky
Ingrediencie na jeden trojlitrový pohár:
- 2 kg veľkých sliviek
- 3 zrnká čierneho korenia
- 6 klinčekov
- 1 tyčinka škorice
Nálev:
- 1 liter vody
- 1 polievkovú lyžicu cukru
- 1 polievkovú lyžicu kamennej soli
Postup:
Vodu s cukrom a soľou prevaríme v hrnci a necháme vychladnúť. Slivky dôkladne umyjeme a osušíme, potom ich prekrojíme na polovice a semená vyhodíme. Ovocie vložte do umytých, sterilizovaných pohárov( do sedemdecového pohára pridajte kúsok škorice, 1 zrnko korenia a 2 klinčeky.)
Ovocie zalejeme marinádou tak, aby pokryla všetky slivky. Pohára zakryjeme bavlnenou tkaninou a nechajte štyri dni stáť, na tmavom mieste. Po tejto dobe zakryjeme čistými vrchnákmi a odložíme na studené miesto. Asi po 14 dňoch sú kompóty hotové. Dobrú chuť.
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply